Hlavní obsah

Výjimečná štafeta uctila památku Lidic a Ležáků

Novinky, Petra Volejníková

Zastávkou při mezinárodním štafetovém běhu, který uctil památku 70. výročí vyhlazení Lidic a Ležáků, se stala také obec Dubá.

Foto: Iveta Dalecká

Starostka města navazuje pamětní stuhu na štafetový kolík

Článek

Výjimečná štafeta, nad kterou převzal záštitu prezident České republiky a ministerští předsedové Saska a Braniborska, odstartovala z koncentračního tábora Ravensbrück, kde byly vězněny lidické ženy, v pátek 22. června v 7.00 hodin.

První stuhy připojil zástupce naší ambasády v Berlíně, zástupci obou spolkových zemí a Muzea Ravensbrück. Cyklisté se potom vydali ve směru pochodu smrti lidických žen do městečka Wessenberg, kde se po připojení další stuhy obrátili již směrem k naší hranici.

Celá výprava položila kytici v koncentračním táboře Sachsenhauzen (zde byl vězněn Josef Čapek a 1200 našich studentů), cyklisté a běžci dále pokračovali kolem Berlína přes další města na státní hranici. Na našem území vedla trasa přes Lipovou, Velký Šenov, Krásnou Lípu a Svor. Výprava dorazila v časných ranních hodinách do Nového Boru, kde byla také jediná noční pauza.

V sobotu 23. června v 9.30 hodin nastoupila výprava cyklistů a běžců před novoborskou radnicí k navázání další stuhy města, položila kytici k lípě lidických žen, u které bude odhalen pomníček na paměť příchodu lidických žen do Nového Boru. Pak se cyklisté vydali směrem na Českou Lípu, kde byli přítomni při odhalení pamětní desky, která bude připomínat první noc skupiny žen z Lidic na našem území 22. května 1945.

Do Dubé dorazili běžci v 11.30, cyklisté mezitím pokračovali po hlavní silnici dále. Starostka města Mgr. Zdeňka Šepsová navázala na štafetový kolík vzpomínkovou stuhu. Ke běhu se symbolicky připojili členové místního klubu historických bicyklů Veterán klub Dubá, kteří také obdrželi pamětní medaile. Po krátké zastávce pokračovali běžci štafety dále po plánované trase.

Město Kladno přivítalo již běžeckou část štafety u sochy lidické ženy a do Lidic byl naplánován doběh okolo 15. hodiny. Zde se po položení kytice k hrobu lidických mužů uskutečnila nevšední beseda s přeživšími lidickými ženami a po krátkém odpočinku a navázání stuhy za obec Lidice, odstartovali běžci ve 22.00 hodin k Praze, kde navázali další stuhy mírového poselství před Staroměstskou radnicí primátor Bohuslav Svoboda, zástupci Středočeského kraje a Muzea Heydrichiády. Další stuha byla připojena u památníku běžců v Běchovicích.

Dvojice vytrvalců pokračovala dále přes Kolín, Čáslav, Seč, Nasavrky do Ležáků, kam dorazila celá skupina v neděli 24. června krátce po 9.45 v čele se sportovní patronkou akce, mistryní světa a světovou rekordmankou Jarmilou Kratochvílovou. Zde připojili poslední stuhy starostové okolních měst, radní a hejtman Pardubického kraje, velvyslanec Spolkové republiky Německo v ČR a závěrečnou stuhu připojil prezident České republiky Václav Klaus.

Běžci a cyklisté položili kytici rudých karafiátů se štafetovým poselstvím čítajícím desítky stuh z německých a našich měst ke Knize obětí s jednotlivými delegacemi pietního aktu.

Děkujeme organizátorům akce, díky nimž jsme se i my, v malém městě na hranici bývalých Sudet, mohli připojit k uctění tragických událostí před 70 lety.

Reklama

Výběr článků

Načítám