Hlavní obsah

Vydařená sobota na Dni otevřených dveří v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

V sobotu zpřístupnil Krajský úřad Moravskoslezského kraje všechny své prostory a okolí. Návštěvníky zajímalo, kde sídlí hejtman Moravskoslezského kraje. Ivo Vondrák byl stále ve své kanceláři a s návštěvníky vytrvale diskutoval.

Foto: Josef Zajíc

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák při diskuzi z občany ve své kanceláři

Článek

Již před desátou hodinou se ke Krajskému úřadu Moravskoslezského kraje, který sídlí na ulici 28. října a sousedí se sadem Milady Horákové a Domem kultury města Ostravy, scházeli lidé.

Před úřadem a v jeho okolí se prezentovaly střední školy, které ukázaly svoji činnost. Neustále byly obsazeny stánky těch středních škol, které nabízely ukázky, jaká řemesla se v průběhu školního roku v jednotlivých ročnících učí, jaké výrobky jsou schopni vyrobit. Atraktivní byly stánky středních škol, kde si mohly děti pod vedením mistrů a zkušených studentů něco vyrobit. Své stánky zde měly i vysoké školy Slezská univerzita Opava, VŠB - TU Ostrava a Ostravská univerzita. Školy zvaly na večerní akci 28. září Noc vědců.

Před krajským úřadem bylo podium, kde se prezentovaly kapely středních škol, jako například bubenická kapela z Oder. Několikrát v průběhu akce studentky středních škol z Havířova, Frýdku - Místku a Ostravy, které se zabývají módou, návrhy oděvů pro všední den i mimořádné události. Předvedly také přehlídku módy posledních třiceti let. Na pódiu se při koncertu  prezetovala  superstar Tereza Mašková.

V útrobách krajského úřadu v prvním patře nabízely střední školy své umění. Návštěvnice se mohly nechat učesat, zapléct si vlasy do copů a nechat se kosmetičkami z Havířova zkrášlit. Výledek byl prefektní. Divadlo loutek Ostrava nabídlo workshop, kde se děti a jejich rodiče dozvěděli vše o loutkách a s  přípravami jednotlivých premiér.

Ve 12.00 hodin krajský úřad pozval návštěvníky do sálu, kde zasedá zastupitelstvo. Před diváky zasedl k besedě hejtman Vondrák, jeho náměstci Lukáš Curylo, Jan Krkoška, Jiří Navrátil, Stanislav Folwarczny, Martin Gebauer, radní Jarmila Uvírová a ředitel krajského úřadu Tomáš Kotyza. Besedu moderovala tisková mluvčí Nikola Birklenová.

Členové rady odpovídali na otázky návštěvníků. Ivo Vondrák je potěšil zprávou, že již tento týden se po odblokování sporu začalo pracovat na dokončení 415 metrů mnoho let zablokovaného úseku prodloužené Rudné.

Účastníky besedy zajímalo zdravotnictví v Orlové, doprava autobusy a po železnici v celém Moravskoslezském kraji. Plánované stavby koncertní síně, vědecké knihovny - tak zvané Černé kostky a přístavby Domu umění v Ostravě - Bílého stínu. Vše bylo zodpovězeno. Účastníci besedy byli spokojeni.

Pěkné dopoledne a poledne před krajským úřadem v Ostravě doplnily ukázky techniky Policie České republiky a Hasičského záchranného sboru MSK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám