Hlavní obsah

Výcvikový Polygon Hlubina otevřel své brány

Novinky, Josef Zajíc

Výcvikový polygon je již pátým střediskem pro výškové práce, který v České republice vznikl. Centrum výcvikového Polygonu Hlubina se nachází v Dolních Vítkovicích na Dole Hlubina a bezprostředně sousedí s jednou z největších horolezeckých stěn v České republice.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 16.3.2018 Otevření výcvikového Polygonu- DOV- Důl Hlubina. Připrav k instruktáži.

Článek

Výcvikový Polygon slavnostně otevřel ve čtvrtek 15. března projektový manažer Dalibor Plíšek, Jiří Štencl, provozovatel polygonu Hlubina, Ing. Jiří Hrdina, zástupce společnosti SINGING ROCK, výrobce ochranných prostředků, a za společnost Dolní Vítkovice Ing. Karel Malík.

Dalibor Plíšek v úvodu představil společnost, která postupně budovala v České republice tyto potřebné výcvikové polygony. Podle jeho slov byl první výcvikový polygon otevřen 9. března 2009 v Poniklé. Druhý 21. listopadu 2014 v Kladně, další 11. prosince 2014 v Ústí nad Labem, 28. ledna 2015 v Brně a jako pátý výcvikový polygon byl slavnostně otevřen v Dolních Vítkovicích - na Dole Hlubina 15. března 2018 v Ostravě. V Evropě jsou podobné polygony v Rumunku, Portugalsku a Itálii.

Tarto ojedinělá multifunkční zařízení vytvářejí ideální podmínky pro poskytování školení v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví pro práce ve výškách a nad volnou hloubkou nebo na testování osobních ochranných prostředků. Celá řada konkrétních simulací umožňuje si bezpečně vyzkoušet správné technické postupy pro zajištění při výškových pracích. To vše přímo pod dohledem zkušeného lektora a s využitím kompletního vybavení pro tyto činnosti. 

Ukázku školení na polygonu předvedl se svými spolupracovníky lektor pro práci ve výškách Mgr. Miroslav Komorous, který zmínil motto školení: Gravitaci nelze obelstít, platí všude a pro všechny.

Školení na výcvikovém polygonu se provádí teoretické a praktické. Školení je rozděleno na Třídu 1: Střechy a konstrukce - pro výškové práce ve visu. Třída 2: Lanové přístupy, výškové budovy, sila, ale také stromolezení pro pohyb arboristů v korunách stromů. Třída 3: speciální techniky - zde jsou školeni revizní technici.

Instruktoři pod vedením Mgr. Miroslava Komorouse předvedli různé druhy výškových prací pomocí lan a dalších pomůcek a také záchranu pracujícího pracovníka na stožáru vysokého napětí, který se zranil. Ukázali, jakým způsobem jej dostat dolů, a další postupy při jeho záchraně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám