Hlavní obsah

Výcvik speciálních činností leteckých záchranářů

Novinky, Jakub Romba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve dnech 23. a 24. března se v areálu štěrkovny u Hlučína koná výcvik leteckých záchranářů ZZS Moravskoslezského kraje. Spolu s novými kolegy, piloty společnosti Heliair, která od ledna převzala provoz ostravské stanice LZS, záchranáři trénují postupy při záchraně pacienta v nepřístupném terénu.

Foto: Jakub Romba
Článek

Od lednové vynucené změny provozovatele byly speciální činnosti pozastaveny. Musela se doladit souhra celého týmu a nacvičit nové postupy s novým vybavením.

„Ukončením dnešního výcviku se tým LZS stane opět plně kompetentním zasahovat v nepřístupném terénu s použitím speciálních technik – podvěsu,” uvedl Lukáš Humpl, mluvčí moravskoslezských záchranářů.

Speciální činnosti, které byly předmětem výcviku, využívají záchranáři několikrát ročně, často ve spolupráci s Horskou službou. Ta se již osvědčila v dřívějších letech a na tuto spolupráci navázal také nový provozovatel.

„Spolupráce zdravotnické záchranné služby a horské služby je velmi úzká a obě strany jsou nyní opět secvičeny a připraveny ke společným zásahům v horách,” dodal Humpl.

Tyto zásahy najdou využití právě v horách, kdy je třeba z nepřístupného terénu co nejrychleji a nejšetrněji evakuovat zraněnou osobu.

Takovýchto cvičení již absolvovali letečtí záchranáři letos několik. Příprava probíhá také na teoretické úrovni, kdy se letecký personál účastní nejrůznějších školení pro řešení běžných i nouzových situací.

„Další ze cvičení je již naplánováno před započetím letní sezóny, tentokrát s tematikou záchrany na vodní hladině,” doplnil vedoucí lékař LZS MUDr. David Koudelka.

Záchranáři děkují městu Hlučínu a vedení příspěvkové organizace SAK Hlučín za vstřícnost při realizaci proběhlého metodického zaměstnání.

Reklama

Výběr článků

Načítám