Hlavní obsah

Vychází kniha mapující komunistické lágry

Novinky, Martina Pospíšilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tábory nucených prací, nápravně pracovní tábory, pracovní útvary vězňů a internační místa duchovních v letech 1948 - 1962. To vše metodou místopisného průvodce přibližuje čtenářům Jiří Padevět v publikaci Komunistické lágry. Kniha vychází v nakladatelství Academia.

Foto: Archiv Jiří Padevět
Článek

V nové knize Komunistické lágry popisuje autor Jiří Padevět čtenářům místa v dnešní České republice, na kterých totalitní komunistický režim zřídil lágry a která jsou neodmyslitelně spojená s komunistickým terorem, páchaným na nevinných obětech.

Průvodce zachycuje období od roku 1948 do počátku 60. let minulého století. Většina lokalit, kde existovaly tábory nucené práce, pracovní tábory nebo nápravně pracovní tábory, tedy místa internace a násilí zřízená komunistickým režimem, vypadá dnes zcela jinak než v padesátých letech a jejich proměna čtenáře překvapí. Nejen proto je nutné připomínat, co a kdy se na těchto místech odehrálo. Je důležité pamatovat si, kdo za tímto smutným obdobím stál, abychom se vyhnuli jeho opakování.

Jiří Padevět je český spisovatel, knihkupec a nakladatel. V roce 2014 získal cenu Magnesia Litera za knihu Průvodce protektorátní Prahou. Za stejnou publikaci obdržel i ocenění Slovník roku 2013. Na Stream.cz má vlastní pořad Krvavá léta, ve kterém diváky seznamuje s místy spojenými s nacistickou a komunistickou tyranií.

Křest nové knihy Komunistické lágry proběhne ve čtvrtek 16. května v 17 hodin v Literární kavárně Academia na Václavském náměstí v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám