Hlavní obsah

Vůně vánočních svátků v Městském divadle Brno. I letos s Mary Poppins

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Na závěr roku 35 repríz slavného rodinného muzikálu. V úterý 19. prosince oslaví Městské divadlo Brno 250 repríz a přivítá v hledišti 150 000. diváka.

Foto: T. Kratochvil
Článek

Od roku 1934, kdy se Mary Poppins poprvé objevila jako titulní postava stejnojmenné knížky anglické spisovatelky Pamely Lyndon Traversové, se stala pro anglickou dětskou literaturu klíčovou hrdinkou, popularitou u nás srovnatelnou snad jen s Broučky, Rumcajsem či Machem a Šebestovou.

Čtenáři se s Mary nedokázali rozloučit a tak následovala další knižní pokračování. V roce 1964 i třinácti oscarovými nominacemi ověnčený film. Autorka příběhů o osobité chůvě s ním moc spokojena nebyla, film však popularitu Mary ještě zvýšil.

Proslulý divadelní producent Cameron Macintosh usiloval o uvedení na divadle téměř třicet let. Pak Traversová přivolila. Rozhodla dobře. Divadelní muzikál, bližší poetice knihy, se vydařil.

Mary Poppins se stala po londýnské premiéře (2004) jednou z největších muzikálových událostí začínajícího milénia. Libretista Julian Fellowes, skladatel George Stiles a textař Anthony Drewe spojili svou práci s filmovými šlágry bratrů Shermanových tak dokonale, že rozdíl mezi písněmi původními a novými divák nerozezná. 

20. listopadu 2010 uvedlo českou premiéru Městské divadlo Brno. Stalo se šestou divadelní scénou světa, která získala licenci k exkluzívnímu uvedení. Brněnská inscenace okamžitě uchvátila jak dětské, tak dospělé publikum. Mary Poppins je s nadšením přijímána jako představení přesně vystihující pojem „rodinné“. Oslovuje bez ohledu na věk a patří k nejlepšímu z repertoáru MdB. Současně je z těch, která dodávají na pozitivním vidění, optimismu a dobré náladě.

Pohádkové dění provázejí velkolepá stepařská čísla, tajuplná kouzla, létání nad hlavami diváků, nádherné melodie, nápadité pestré kostýmy i kulisy. To vše na dobře vystavěném příběhu o neobyčejné chůvě, která učí nejen zlobivé děti, ale i zaneprázdněné, uhoněné rodiče. S průvodním motivujícím motem „stačí chtít a rázem vše je možné“. Druhé vnímat, naslouchat a nedržet na úzdě fantazii.

Obdobně jako loni se muzikál vrací na jeviště Hudební scény MdB pouze v prosinci, a to v 35 exkluzivních reprízách. Na jevišti se prostřídají všechny čtyři Mary, které ji ztělesnily. Kromě Aleny Antalové a Ivany Vaňkové, které se v roli chůvy loni uvedly poprvé – si stepařská čísla opráší i Radka Coufalová a Johana Gazdíková. (Za svůj výkon byla nominována na Cenu Thálie 2010.) 

Oblíbená brněnská Mary Poppins vznikla pod režijní taktovkou Petra Gazdíka. Text přeložil Jiřího Josek. Kostýmy jsou dílem návrhářky Andrey Kučerové, scénografem je Petr Hloušek, pod choreografií je podpis Lucie Holánkové, hudební nastudování: Dan Kalousek a František Šterbák. Kromě zmíněných představitelek Mary v dalších důležitých rolích účinkují další oblíbení herci MdB.

Poslední volné vstupenky jsou k dostání v centrální pokladně divadla na Lidické ulici 16 či na webových stránkách www.mdb.cz. Poslední prosincová Mary Poppins bude kouzlit 31. prosince. Pak ji několik let v Brně neuvidíme.

Reklama

Výběr článků

Načítám