Hlavní obsah

Vůdce Adolf Hitler je mrtev! Výstava k 75. výročí nezdařeného atentátu ve Vlčím doupěti

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V nízké budově, bývalé zbrojnici, za hlavním objektem Vojenského historického muzea v Drážďanech je otevřena výstava k nezdařenému atentátu z 20. července 1944. Expozice potrvá do 3. prosince. Není nijak rozsáhlá, ale rozhodně velmi zajímavá. Co by se stalo, kdyby Hitler zemřel?

Foto: Militair Historisches Museum Dresden

Replika zhotovená poodle filmu Operace Valkýra

Článek

Na tuto otázku odpověď nenajdeme, protože bohužel přežil, což považoval za znamení Prozřetelnosti, že on je tím vyvoleným, kdo zbuduje Třetí, tisíciletou, říši. Bombovému atentátu unikl již v roce 1939 v pivnici v Mnichově.

Výstava není nijak rozsáhlá, představuje 22 panelů s fotografiemi a dokumenty objasňujícími protihitlerovské spiknutí. Osudy některých aktérů, situaci politickou, hospodářskou a vojenskou v Německu v danou dobu.

Ne všichni byli pro Hitlera

Některé z dokumentů jsou vystavovány poprvé, ukazují na protihitlerovský odpor uvnitř tisícileté říše. Hlavním bodem výstavy je zrekonstruovaná místnost, ve které došlo ve Fuhrerhauptquqrtier Wolfsschanze (Vlčí doupě v tehdejším Východním Prusku,) k atentátu. Akce označená Operace Valkýra měla paralyzovat ozbrojené složky v Berlíně, umožnit spiklencům přístup ke komunikačním prostředkům. Kapitulaci vojsk ale nepřipravovali.

Heslem spiklenců bylo telefonické hlášení „Vůdce Adolf Hitler je mrtev!” z Hitlerova hlavního stanu vojenským a civilním spoluúčastníkům v Berlíně.

Hitler ale přežil a zahájil ještě týž den popravy všech spiklenců. Aktovku s bombou přinesl do zasedací a plánovací místnosti plukovník generálního štábu hrabě Claus Schenk von Stauffenberg, který byl se čtyřmi dalšími aktéry popraven ještě v noci z 20. na 21. července.

V rekonstrukční místnosti jsou na zemi vyznačena místa, kde který účastník porady stál.

Stauffenberg slyšel a viděl výbuch, který budovu téměř zdemoloval, ale nepřesvědčil se před svým telefonátem do Berlína, zda je Hitler opravdu mrtev.

Lidovým soudem bylo posláno na smrt několik desítek lidí, od generality po šlechtu. Odstranění Hitlera se někteří Němci začali zabývat již v roce 1938, pak ale přišla euforie z vítězné války na západě, později i z ruského tažení.

Na čelní stěně repliky objektu běží část filmu Operace Valkýra (2008) s Tomem Cruisem v roli Stauffenberga.

Vojenské muzeum sídlí ve Stauffenbergově ulici, je to jakási symbolika vzdoru některých Němců.

Reichswehr, Bundeswehr i armáda NDR

Kolem hlavní budovy je vystaveno asi 20 kusů bojové techniky, obrněné transportéry, tanky, ale i nosič raket Patriot nebo člun pobřežní stráže.

Desítky tisíc exponátů jsou uvnitř muzea. Představují zbraně a výstroj od starověku, přes německý Reichwehr, brannou moc do konce druhé války a následně lidově demokratickou armádu NDR a Bundeswehr. V několika pasážích o socialismu se vzpomínají i vzájemná přátelství naší předlistopadové armády a vojsk Varšavské smlouvy.

Další informace: www.mhmbw.de

Reklama

Výběr článků

Načítám