Hlavní obsah

Vtipný Karel Kinský na výstavě v Muzeu klasického knihařství

Novinky, Eugenie Hančarová

Muzeum klasického knihařství v Rožďalovicích zve na výstavu malíře a grafika Karla Kinského, mistra drobnokresby, který rád své přátele obdarovával vtipnými kresbami a kolážemi. Slavnostní zahájení výstavy Vtípky Karla Kinského se koná v pátek 10. května v 17 hodin.

Foto: Karel Kinský

Koláž - Knihař Jenda Rajman

Článek

Karel Kinský (1901-1969) maloval drobné přírodní motivy - květiny, traviny, broučky, stromy. Věnoval se užité grafice, jeho exlibris jej proslavila i za hranicemi. Byl také zaníceným regionálním historikem, dokumentoval vše, co se týkalo rodného Turnova.

Ač byl především turnovským patriotem, do rožďalovické knihařské dílny jezdil často a rád. O tom svědčí řada jeho prací, které v knihařství Jendy Rajmana zanechal a které nyní spatří i návštěvníci muzea. Svému příteli namaloval například titulní strany obou dílů Knihy hostů.

Další pozoruhodná dílka pak poskytli jeho přátelé a Muzeum Českého ráje Turnov. To získalo, když Karel Kinský před padesáti lety opustil tento svět bez potomků, mnoho z jeho pozůstalosti. Tyto krásné a veselé práce teď budou v Muzeu klasického knihařství rozdávat radost až do 15. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám