Hlavní obsah

Vstříc horskému dobrodružství na ferratové stěně v Cakli

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 1.září byla v areálu Vodáckého tábořiště v Cakli ve Starých Oldřichovicích, nedaleko města Ústí nad Orlicí, slavnostně otevřena první zajištěná lezecká cesta v Pardubickém kraji - Via ferrata.

Foto: Lukáš Prokeš

Zrekonstruovaná cvičná skála s 50 metry zajištěné lezecké trasy zvané VIA FERRATA.

Článek

Vodácké tábořiště v Cakli poskytuje řadu vyhledávaných sportovních aktivit i adrenalinových, k nímž se nepochybně řadila i cvičná lezecká stěna, která se stala perfektním místem pro trénink budoucího horolezce a nabízela několik cest různých obtížností, jak se dostat na její vrchol.

Jedná se o železobetonovou věž vysokou 10 metrů. Z jedné strany byla osazena chyty a laminátovým převisem, z druhé strany byly vymodelovány "přírodní chyty" jako na písku. Bezpečnost byla zajištěna lanem instruktora. Stěna byla určena jak pro úplné začátečníky, tak pro zkušené lezce.

Časem se však zvyšovala touha lezců po vyšší náročnosti, kterou vyvolávala na vrcholu stěny představa zdolávání výšek Alp, Dolomitů či aspoň Vysokých Tater.

Z důvodu těchto tajných přání bylo přistoupeno k rekonstrukci stávající stěny, která byla nahrazena 50 metry zajištěné lezecké trasy, známé pod názvem Via ferrata.

Tato umělá cesta vedená jakoby v náročném horském terénu je vybavená jistícími fixními lany, železnými stupačkami, případně dalšími umělými pomůckami. Jistící lano u cest s nejnižší obtížností je zároveň používáno jako zábradlí k přidržení rukou pro případ uklouznutí. Dalšími umělými pomůckami bývají žebříky, kramle, stupačky, lávky a čepy, což umožňuje bezpečně zdolat i extrémně kolmé až svislé úseky.

Tak bylo umožněno na této byť umělé lezecké stěně zažít bezpečně v malém rozsahu to, co prožívají horolezci při zdolávání skalních masivů.

Neposledním přínosem nové cakelské Via ferrata je, že se jedná o první zajištěnou lezeckou cestu tohoto druhu v Pardubickém kraji.

Reklama

Výběr článků

Načítám