Hlavní obsah

Všechny dubnové kulturní akce v Klatovech byly zrušeny. Velikonoce na náměstí také nebudou

• Aktualizováno
Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Nařízení vlády ohledně šíření koronaviru se dotýkají i mnoha kulturních akcí. Nevyhne se to ani Velikonocům. V letošním roce si na klatovském náměstí nenakoupíte velikonoční výrobky ani výzdobu. Z důvodu vyhlášeného nouzového stavu byly zrušeny plánované Velikonoce na náměstí ve dnech 8. a 9. dubna.

Foto: z archivu BJK

Barokní jezuitské Klatovy byly pro letošní rok zrušeny.

Článek

„Vzhledem k aktuální epidemiologické situaci jsme rozhodli o zrušení všech kulturních akcí pořádaných městem Klatovy a jeho organizacemi. Poděkování patří všem, kdo se dlouhodobě věnovali jejich přípravě. Věříme, že se v dalších měsících budeme moci opět společně setkávat,” uvedl starosta města Klatov Mgr. Rudolf Salvetr.

V tomto období se tedy nebudou konat tradiční akce, jako jsou Velikonoce na náměstí, tradiční velikonoční basketbalový turnaj Easter cup, ani 55. ročník automobilové akce Rallye Šumava Klatovy a ME historických automobilů 29. ročník Historic Vltava Rallye 2020. Stejně tak byly pro letošní rok zrušeny i Barokní jezuitské Klatovy a mnohé další akce, jako šampionát mažoretek v KD Klatovy, či výstava v atriu KD k osvobození Klatov U. S. armádou Ve jménu cti – úkol splníme.

Zrušena musela být v klatovském Pavilonu skla PASK i tvůrčí dílna pod názvem Velikonoční zvířátka ze skla a na skle, i výstava Upomínky z mariánských poutních míst.

Slovo místostarosty k historické konferenci

„Těšili jsme se, že se letos o posledním dubnovém víkendu opět potkáme na historické konferenci Barokní jezuitské Klatovy 2020 a že se na chvíli ponoříme do časů, které jsou zde v Klatovech neodmyslitelně spojeny s jezuity,” řekl místostarosta Klatov Ing. Václav Chroust.

„I proto jsme do poslední chvíle oddalovali rozhodnutí, zda letošní ročník uskutečnit, či ne, v době současné „koronavirové krize", kdy i naše vláda vyhlásila tzv. stav nouze. Nicméně není možné dále čekat. Ačkoliv nevíme, co bude za měsíc, rozhodli jsme se s ohledem na zdraví a bezpečnost všech přednášejících, posluchačů a organizátorů letošní ročník projektu Barokní jezuitské Klatovy nekonat.

Věřím, že se za rok, v tom samém čase – tj. o posledním dubnovém víkendu – opět sejdeme, abychom pokračovali v tradici, která nás všechny, svým způsobem, zavazuje. Děkuji všem, kteří v minulých létech přispěli ke zdárnému průběhu Barokních jezuitských Klatov.

I díky tomu jsme pochopili, že je mnoho věcí, které bychom se my, moderní lidé 21. století mohli od našich dávných předků ze století 17. a 18. učit, jakkoliv to některým připadá nemyslitelné. Například schopnosti obětovat se, sloužit svým blízkým, nebýt malomyslnými za žádných okolností. Jsou to lekce a příklady, o kterých se snadno mluví, těžko se uskutečňují. Už jenom proto stojí za to pokračovat.

Jakkoliv to zní poněkud archaicky, i my žijeme a konáme v duchu „OMNIA AD MAIOREM DEI GLORIAM", protože věříme v lásku, naději a v tom nás utvrzuje víra (nejen barokní a katolická). Přeji vám vše dobré a koncem dubna 2021 opět na shledanou při Barokních jezuitských Klatovech 2021,” dodal Václav Chroust.

Reklama

Výběr článků

Načítám