Hlavní obsah

Všechny cesty vedou do Říma

Novinky, Hana Machová

Přinášíme reportáž z prázdninové chaloupky mladších dětí Farního klubu, prvního letošního prázdninového tábora Salesiánského střediska Štěpána Trochty, které v Teplicích pořádá podobné akce už 19 let.

Foto: Věra Gajdušková

Návštěva našich sousedů v domově seniorů jsme potěšili divadlem o založení Říma i veselými obrázky.

Článek

To si myslíte, že vyrážíte na tábor ve Sloupu v Čechách. Jenže část  tohoto malebného městečka se proměnila v římské impérium prvního století našeho letopočtu. Na návštěvníky čekaly všude na dveřích tajuplné nápisy, ze kterých dobře rozuměli snad jen prvnímu, umístěnému na budově fary: Roma - a snad i druhému: cucina.

Na nedalekém místě objevili Římany, kteří prováděli své náboženské rituály. Byly tak strhující, že se bohužel i někteří z nás dali svést k uctívání římských bohů. Naštěstí jsme se seznámili s průvodcem Pavlem, který nám radil, jak si uchovat naši pravou víru – křesťanství.

Římané se brzy projevili jako krutí pronásledovatelé, museli jsme jim sloužit jako otroci a zúčastnit se dokonce gladiátorských zápasů. Přesto se nám podařilo navštívit naše sousedy v domově seniorů, potěšit je malým divadlem o založení Říma i barevnými obrázky. Večer jsme se ale rozhodli utéct a přežít mimo městské hradby. Koneckonců noc pod hvězdami byla krásným zážitkem.

Následující dny jsme přesto Římany potkávali, museli jsme pro ně stavět vodovody a zúčastnit se jejich olympijských her. V nebezpečné situaci jsme se ocitli zvláště ve chvíli požáru města Říma, který založil bláznivý císař Nero a svedl to právě na nás, na křesťany.

V těchto těžkých chvílích nám velmi pomáhaly rady a statečnost Pavla, který nás povzbuzoval k vytrvalosti, mírnosti, soudržnosti. Příhodná situace pro nás nastala, když nějací rebelové unesli budoucího císaře Konstantina. Podařilo se nám ho zachránit v kobce hradu. Císař Konstantin nám pak dal příležitost obhájit křesťanství jako náboženství uznané státem. Otázky jeho rádců nebyly právě snadné, každý z nás musel před tribunálem o své víře hodně přemýšlet. Nakonec jsme však císaře přesvědčili a dostali od něj vzácnou listinu, tzv. toleranční patent.

Naši svobodu jsme náležitě oslavili hostinou, malým představením pro naše skvělé kuchaře a zpěvem. Zlatým hřebem večera i celého tábora byla noční stezka odvahy, tentokrát ne pro děti, ale pro vedoucí.

Tak co? Pojedete příští rok s námi? Nebo si vyberete z nabídky Salesiánského střediska tábor Robinsonův ostrov? Případně si troufnete na vodácký tábor na Berounce? 

Prázdninami vrcholí celoroční činnost pedagogů a sociálních pracovníků působících ve střediscích volného času na dvou teplických sídlištích - v Proseticích (od roku 1999) a v Trnovanech (od roku 2009). Každý z táborů je pro 10 - 20 dětí podle věkových kategorií, má vlastní místo, různé téma i náplň. Společné je jim vedení k samostatnosti, vyzkoušení si vlastních limitů, překonávání překážek, ale také spousta zážitků a zábavy.

A pro ty, kterým se od maminky s tatínkem nechce, je připravena paleta příměstských táborů, o kterých jsme psali v minulé reportáži.

Reklama

Výběr článků

Načítám