Hlavní obsah

Vrtbovská zahrada, trochu utajený architektonický skvost na Malé Straně

Novinky, Vratislav Konečný

Pokud o ní nevíte, snadno nenápadný vchod z pražské Karmelitské ulice minete. V minulosti byla hodně zanedbaná, rekonstrukce trvala pět let, výsledek je ohromující. Kdysi tu byly jesle, do vrchní části nebyl přístup, sala terenna sloužila jako kočárkárna, spodní část zasypali a stály tu prolézačky.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Rekonstrukce zahrady trvala stejně tak dlouho jako její zbudování - pět let. Musela se krom jiného obnovit zasypaná kašna ve spodní části, nyní opět chrlí vodu. 

Hrabata z Vrtby si hodně pomohla k majetku po Bíle hoře, při konfiskacích. Pro Jana Josefa složil Antonio Vivaldi Koncert pro loutnu, smyčce a continuo RV 93, k tomu ještě další drobné skladby. Na prostřední terase je vysazeno 12 tisíc sazenic buxusu.

Zahrada pro pana purkrabího

Terasovou zahradu si objednal nejvyšší purkrabí Pražského hradu Jan Josef hrabě z Vrtby ke svému paláci. Stavěla se v letech 1715 až 1720.  Na sochařské výzdobě se podílel Matyáš Bernard Braun, architektonický návrh je dílem Františka Maxmiliána Kaňky, Václav Vavřinec Reiner vymaloval klenbu v sala terenně.

Zahrada stupňovitě stoupá až po vyhlídku, ze které uvidíte nádherné panorama zejména Hradu, ale i Malé Strany. Pod vyhlídkou je zbudován průchod, který vede na Petřín, na jehož svahu se zahrada rozkládá. Nad vámi se tyčí letohrádek patřící americké ambasádě, vlevo je další barokní zahrada, ta patří Vratislavskému paláci. Zahrada má tvrdé břidlicové podloží, výsadba vzrostlých stromů byla provedena za pomocí sbíječek.

Zahrada si uchovala svůj barokní charakter, palác hrabat z Vrtby prošel mnoha úpravami, poslední jsou z roku 1845 v klasicistním slohu. Mírně to zasáhlo i zahradu, kdy ve střední a spodní části přibyly empírové přístavky. Zahrada je zapsána jako nemovitá památka prvního stupně na seznamu UNESCO. V malé přístavbě měl ateliér Mikoláš Aleš. 

V spodní části, naproti sala terenně, stojí velká voliéra, opeřence do ní vybrala a poskytla pražská zoo.

Vrtbovská zahrada je ve vlastnictví Hlavního města Prahy, údržbu a správu zajišťuje firma Casus Direct Mail a.s.

Všestranné využití

 Zahradu využívají ve velké míře umělci pro různé koncerty, pořádají se tu garden party, tiskové konference, semináře. Časté jsou i svatby, vyhledávají je i cizinci hlavně z Asie. 

Součástí zahrady je od roku 2000 Galerie, kde se představila řada současných našich i zahraničních umělců. Velkým zážitkem jsou noční prohlídky

Reklama

Výběr článků

Načítám