Hlavní obsah

Vrchol kadaňské dominanty se opravuje

Novinky, Václav Vlasák

Výstup na ochoz věže radnice v Kadani je velkou turistickou atrakcí. Až do konce května však turisté musí počkat. Do té doby je zastoupí dělníci.

Foto: Václav Vlasák

V dubnu začala oprava ochozu a helmice věže kadaňské radnice.

Článek

V dubnu začala plánovaná oprava ochozu a helmice věže kadaňské radnice. Místo turistů tak nyní stoupají na kadaňskou věž pracovníci stavební firmy. Zub času vykonal své a je potřeba provést opravu dříve, než by spolu s ním zatékající voda napáchala větší škody. Oprava bude z části probíhat i za použití lezecké techniky.

Během prací se opraví poškozené omítky a odpadlá štuková vrstva na helmici věže. V kamenné podlaze ochozu u svislé stěny věže bude opravena vodotěsná izolace. Budou ošetřeny a v případě potřeby vyměněny terakotové kraby, opraven vrcholový atribut a bude proveden nátěr oken. Stávající oplechování z měděného plechu bude nahrazeno novým. Oplechování bude doplněno v kritických místech ochranou proti holubům. Stávající kovové zábradlí cimbuří bude demontováno, očištěno a ošetřeno v barvě kovářské černi. Oprava by měla být dokončena do konce května. Poté opět začnou pravidelné výstupy.

Věž kadaňské radnice, které slouží jako sídlo městské samosprávy od poloviny 14. století, je 53,7 metrů vysoká. Její hlavní část vznikla před rokem 1402. Na počátku 16. století věž upravil a dostavěl Petr Hündt. Z této stavební fáze pocházejí kamenné artefakty, ochoz a cihelná helmice opatřená na hranách terakotovými kraby. Stavitel umístil na věžní ochoz svůj originálně pojednaný autogram – sochu psa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám