Hlavní obsah

Vratimovské kaly jsou minulostí

Novinky, Josef Zajíc

Vedení Moravskoslezského kraje se podařilo vyřešit dlouhodobou ekologickou zátěž. Několik let trápil životní prostředí i občany Vratimova u Ostravy nebezpečný odpad, ke kterému se nikdo nehlásil. Přes 7 000 tun kalů už z Vratimova zmizelo. Ještě se bude kontrolovat zemina, na které odpad ležel.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 3.11.2018 Vratimovské kaly jsou minulostí. Kontrolní den s ministrem životního prostředí. Srpen 2017. Halda 7410 tun materiálu.

Článek

Vratimovské kaly byly postupně navezeny před osmi lety. Materiál do areálu bývalých papíren byl navezen určitými obchodnímu subjekty. Hromada nebezpečných odpadů dosáhla až 70 000 tun. Kaly byly provápněny a materiál byl odvážen. Obchodní společnosti, které kaly odvážely na zpracování se rozpadly a 7 410 tun tam zůstalo.

„Když jsem nastoupila do funkce náměstka hejtmana Moravskoslezského kraje, tak jsem první dostala otázku, co udělám s Vratimovskými kaly. Všechno jsem si zjistila. Bylo to složité jednání. Za tu zátěž nemohl Moravskoslezský kraj, ani město Ostrava ani Vratimov. Po několika schůzkách jsme se na řešení nedohodli. Tak Moravskoslezský kraj tuto zátěž vzal na sebe a spolu s Ministerstvem životního prostředí a Státním fondem životního prostředí jsme zpracovali projekt o zlikvidování skládky ve Vratimově,” vrátila se do historie Jarmila Uvírová, náměstkyně hejtmana pro životní prostředí.

V rámci projektu byla vysoutěžena firma SUEZ Využití odpadů. V červenci 2018  bylo staveniště předáno zhotoviteli. 8. srpna 2018 se začalo 7410 tun materiálu odvážet. Bagry pomocí speciální lžíce prosily materiál na jemný, který se ve speciálních uzavřených kontejnerech odvážel do Tlakové plynárny ve Vřesové a větší kousky do spalovny do Ostravy. Dle zástupce firmy SUEZ Využití odpadů a.s. pana Lubomíra Jatiho bylo zpracováno 7410 tun materiálu z toho 5 600 tun bylo odvezeno do Vřesové a 1 800 tun do Spalovny Ostrava.

„Sepsali jsme projekt, aktivně jsme ho nachystali, implementovali a dokončili. To znamená, že odvoz začal v srpnu 2018. Je 1. listopad 2018, byly odvezeny poslední zbytky zátěžového materiálu, je uklizeno. Myslím, že zde je příklad, jak se to dá dělat, když je dobrá vůle. Dnes se zde odebírají vzorky, které speciální laboratoře ALS Czech Republic zpracují. Oborný výsledek bude koncem listopadu, kdy se ukáže zda budou, nebo nebudou nutné další sanační kroky. Jsem rád, že všechno vyšlo. Dodrželi jsme to, co jsme v termínech slíbili. Projekt je téměř ukončen. Materiál odvezen. Vratimov může začít zase volně dýchat,” doplnil informace hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondák.

Náklady na celý projekt byly 40 000 000 korun. Z toho 80 % financoval Státní fond životního prostředí, to znamená 32 milionů korun. Moravskoslezský kraj uhradil osm milionů korun.   

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám