Hlavní obsah

Vozy, motocykly a čtyřkolky z Dakaru se opět představily v Sosnové

Novinky, Jaroslav Blažek

Na přelomu roku mnoho příznivců Dakaru sleduje na internetu a občas i v televizi zprávy o průběhu soutěže Rallye Dakar. Mnoho fanoušků by se na Dakar také rádo jelo podívat, ale vzhledem k místu konání soutěže o tom většina z nich může jenom snít…

Foto: Jaroslav Blažek

Představení nového dakarského speciálu Ford Ranger DAKAR týmem South Racing.

Článek

Zajet si na Rallye Dakar nebo na některý ze závodů Africa ECO Race jako divák a vidět jezdce v akci je sice představa lákavá, ale dosti finančně nákladná. Proto pro příznivce Dakaru každoročně pořádá Autodrom Sosnová představení jezdců a vozů, motocyklů i čtyřkolek z Dakaru na místním autodromu v Sosnové nedalo České Lípy. V neděli 26. března se konal již třetí ročník.

Samozřejmě písečné duny ani kamenité rokle zde nenajdeme, ale několik divácky zajímavých skoků, na kterých jsou dakarské speciály všemi koly ve vzduchu, ano. A navíc, je to jediná akce, kde můžete vidět tolik zvučných jmen najednou. Nikde v České republice se totiž podobná akce v takovémto rozsahu nekoná.

Letos se představila celá špička offroadových soutěží. Mohli jste zde vidět závodníky z týmů Buggyra Racing, Big Shock Racing, BARTH Racing, Bonver Dakar Project, South Racing, MRG Racing, Ultimate Dakar Racing, Adria Karavany Sedlčany. Konkrétně například Martina Kolomého, Martina Macíka – nejmladšího pilota kamionu, který letos dojel na desátém místě, Jaroslava Valtra, Josefa Macháčka, Tomáše Ouředníčka i motocyklisty Ondřeje Klymčiwa a Lukáše Kvapila a ještě mnoho dalších zvučných jmen.

Většina z nich se také divákům předvedla na trati v několika exhibičních jízdách. A že své vozy ani motocykly či čtyřkolky nijak nešetřili, dokazují i dvě na trati proražené pneumatiky kamionů.

Kromě současných závodních speciálů se na trati předvedly i historické speciály Liaz a Tatra z osmdesátých let. A tým South Racing předvedl i nový speciál, který je připravován na příští Dakar.

S týmem South Racing přijela, kromě manažera Scotta Abrahama i hvězda první velikosti – španělský závodník Xavier Pons, který má za sebou dlouhou a úspěšnou kariéru soutěžního jezdce WRC a s Citroënem Xsara WRC závodil i po boku legendárního Sébastiena Loeba. Tým v Sosnové oficiálně představil nový dakarský speciál Ford Ranger DAKAR, na kterém již letos na soutěžích budou startovat české posádky Tomáš Ouředníček – David Křípal a Petr Hozák – Marek Sýkora. Tento vůz by se měl objevit i na Rallye Dakar 2018.

A když jezdci nejezdili a auta byla zaparkována v depu, byli všichni obleženi diváky, kterým se ochotně podepisovali a pózovali s nimi na fotografie. Když krátce po poledni probíhala v tiskovém centru autogramiáda, které se závodníci bez výjimky zúčastnili, byla před tiskovým střediskem dlouhá fronta nadšených fanoušků.

Součástí celodenního programu bylo i Jarní Setkání mistrů volantu, kam se kvalifikovali nejlepší závodníci ze série Mogul Driving Cup. V něm nakonec zvítězil Petr Starý na Hondě Civic Type-R s časem 2:49.03 před Tomášem Hrazdírou s Mitsubishi Lancer Evo 6 RS a Petrem Semerádem na Mitsubishi Lancer Evo IX.

Letos se na autodromu na již třetím ročníku MOGUL Dakar Setkání v Sosnové sešlo za krásného slunečného počasí rekordních téměř osm tisíc diváků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám