Hlavní obsah

Vozíčkář Milan vyráží se svými přáteli na 3400 kilometrů dlouhou pěší pouť

Novinky, Zuzana Šromová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z Horního náměstí v Olomouci odstartuje 21. března mezi 9. a 10. hodinou nezvyklá skupinka poutníků. Milan Langer, Jozef Kivoň, Ondra Hladký, Hanka Pospíšilová, Vendy Pavláčková a Ivča Lisztwanová Krčmová tu zahájí tradiční pěší pouť k hrobu sv. Jakuba Staršího v Santiagu de Compostela ve Španělsku.

Foto: Zuzana Šromová

Tým "Poutí k sobě"

Článek

Tahle parta svatojakubských poutníků je výjimečná tím, že Milan od dětství trpí svalovou dystrofií a s téměř jakýmkoliv pohybem je tedy odkázán na pomoc druhých. Víc než tisíc let starou cestu z domova až na “konec světa” tak chce absolvovat na svém invalidním vozíku, odhodlaní muži Jozef a Ondra chtějí být jeho nohama a obětavé ženy Hanka, Vendy a Ivča jeho rukama. Technické zázemí a psychickou podporu budou na dálku poskytovat novopečené maminky Aza s Nikou, které se na některé úseky cesty také přidají.

Na slavnostním zahájení projektu, který jeho organizátoři nazvali „Poutí k sobě“, jsou vítáni všichni fanoušci i ostatní náhodní kolem a někam jinam jdoucí. Během krátkého programu si budou moci společně zazpívat týmovou hymnu, jejíž autorkou je poutnice Hanka, potěžkat krosny jednotlivých členů, vyzkoušet si řízení vozíku s naloženým Milanem i si samotného Milana tzv. „hodit na zadní“ a nakonec symbolicky poutníky doprovodit a zamávat jim na cestu.

Účast na startu přislíbil také hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk a primátor města Olomouc Miroslav Žbánek.

Pouť vyjadřuje cestu k sobě samým, ale i ke všem ostatním, které potkáváme.

Reklama

Výběr článků

Načítám