Hlavní obsah

Volno na Velký pátek? Žádný problém

Novinky, Lenka Hatlapatková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po několika desetiletích je Velký pátek opět slaven jako státní svátek, což pro většinu organizací nepředstavuje větší komplikace. Nově vzniklé volno lidé využívají různě, například v Hradci nad Moravicí se mohou společně vydat křížovou cestou na kopec Kalvárii.

Foto: Jiří Zerzoň

Radvanická společnost VVUÚ se zabývá výzkumnou činnost v oblasti protivýbuchové ochrany, zkušebnictvím, certifikací výrobků atd

Článek

„Doufám, že tohoto volného dne lidé využijí k tomu, aby si co nejvíc užili svých blízkých, i k setkávání se svými příbuznými a známými, na které jim v současné hektické době nezbývá čas,” apeluje farář Lumír Tkáč z farnosti Bílovec, Bílov, Velké Albrechtice.

„Pokud jde o zavedený rytmus tohoto dne, ten se obnovením státního svátku podstatně změnil. Po celá desetiletí se veškeré činnosti, jejichž úkolem je připomenout biblické ukřižování Ježíše Krista, odehrávaly až odpoledne a večer. Nyní nám volné páteční dopoledne umožní obnovení starobylého zvyku spojeného s poslední cestou Krista. Na Velký pátek se v devět hodin vydáme křížovou cestou na kopec Kalvárie v Hradci nad Moravicí. Tato tradiční pobožnost provázená modlitbami, zpěvem a jednotlivými zastaveními bude jak duchovním zážitkem, tak výletem, který snad osloví nejen věřící občany a bude výjimečným zážitkem například pro rodiny s dětmi. V 15 hodin se pak od kostela sv. Mikuláše v Bílovci vydají do ulic města hrkači, aby hrkáním lidem připomněli, že nejde jen o další volný den, ale především o den, který má svou historii připomínající biblické ukřižování Ježíše Krista.”

Místostarostka Bílovce Sylva Kováčiková říká, že kvůli novému svátku nebylo třeba ze strany městského úřadu přijímat jakákoliv opatření.

„Samozřejmě budou mít pracovníci úřadu v březnu sníženou časovou kapacitu na zvládání svých úkolů o jeden den, avšak nejedná se o žádné drama. Volným dnem je pátek a v tento den má většina úřadů v republice kratší pracovní dobu, než je tomu přes týden,” nevidí v novém státním svátku žádný problém, ale podotýká, že jiné státní svátky, zvlášť pokud připadnou například na střed týdne, dokážou pracovní rytmus opravdu narušit. „Tím však nechci říci, že jsou zbytečné,” uzavírá Sylva Kováčiková.

S novým státním svátkem se dobře vyrovnala i společnost VVUÚ z Ostravy-Radvanic se zhruba osmdesáti pracovníky. „Zaměstnanci vnímají státní svátek na Velký pátek jako další možnost odpočinku s návazností na delší souvislé volno v období Velikonoc,” říká Zdeňka Štrbová ze společnosti VVUÚ.

„Problém s tím nemáme ani jako zaměstnavatel. Nový státní svátek pro firmu nepředstavuje zase tak velké finanční náklady, jak by se mohlo na první pohled zdát. Kromě toho si mnoho našich zaměstnanců v tomto období stejně bralo dovolenou už dřív, aby si tak prodloužili velikonoční volno.”

Podobně je na tom také Vít Schindler, ředitel Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci: „Nově stanovený státní svátek nemá na provoz gymnázia žádný zvláštní vliv. Žáci mají ve čtvrtek a pátek, které předcházejí velikonočnímu pondělí, prázdniny. Učitelé v tomto období obvykle čerpali řádnou dovolenou, nebo měli studijní volno.”

Reklama

Výběr článků

Načítám