Hlavní obsah

Volné zachycení velkého příběhu, to je prázdninová výstava v lapidáriu v Dobrušce

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V době prázdnin patří lapidárium v Dobrušce výstavě, na níž se představuje souborem zajímavých plastik nazvaným Synové Adama a Evy, které vznikly kombinací bronzu a kamene, Vojtěška Vlčková, spolu s ní velkoformátovými fotografiemi s názvem Putování Jan Vlček.

Foto: Dana Ehlová

Vojtěška Vlčková a Jan Vlček během slavnostního zahájení výstavy v lapidáriu v Dobrušce.

Článek

Slavnostní zahájení výstavy se uskutečnilo ve čtvrtek 13. července za účasti starosty Dobrušky Petra Lžíčaře a velkého počtu příznivců výtvarného umění.

Mnozí z nich dobře znají zejména Vojtěšku Vlčkovou, která vystavuje už od roku 1972 a ve stylových výstavních prostorách v Dobrušce v minulosti představila své šperky a především Biblické krajiny vázané na text Bible.

Tentokrát zvolila volnější interpretace velkého příběhu, o čemž svědčí nejen samotné plastiky, ale už i některé jejich názvy - Anděl v metru, Kamenování anděla, Anděl u bankomatu, Hořící skládka, Břemeno, Noční bdění, Ticho, Zápas, Kopí, nechybí ani Procesí u Vambeřic nebo Rajská zahrada.

Druhý z vystavujících - Jan Vlček - se veřejně prezentuje poprvé. Na svých fotografiích se snaží zachytit, s čím se potkává a co ho osloví.

Oba autoři mají společné nejen příjmení, ale také předky, navíc při tvorbě spolupracují - sochy modeluje Vojtěška, Jan je odlévá. Přestože by se na první pohled mohlo zdát, že jejich pohledy na svět jsou odlišné, pozorný divák objeví, co mají ve svém vidění společného.

A ohlasy návštěvníků na pozoruhodnou expozici? Ty na sebe nenechaly dlouho čekat. „Oči se popásly, mysl zamyslela, duše potěšila,” zní jeden z mnoha vzkazů v návštěvní knize. 

Reklama

Výběr článků

Načítám