Hlavní obsah

Volejbalovému nováčkovi ze Žďáru se vstup do soutěže povedl

Novinky, Michaela Poláková

Tým TJ Žďár nad Sázavou je úspěšným nováčkem druhé národní ligy ve volejbale. V sobotu 29. září odehrál první vítězný zápas v domácím prostředí.

Foto: Michaela Poláková
Článek

TJ Žďár nad Sázavou - VK Hronov 3:0 (24, 23, 23) a 3:1 (18, -21, 23, 23).

Začátek druholigové sezony byl pro žďárské velkou neznámou. Po několik let stejného měření sil s volejbalovými baštami na Vysočině k nim po dlouhé době zavítal přespolní soupeř, tým Hronova. Druholigová soutěž, která se do Žďáru navrátila po patnácti letech, přilákala do ochozů i početnou diváckou návštěvu.

Oba týmy vstoupily do první sady lehce nervózně, ani jednomu se nedařilo protihráče zatlačit. Zlepšeným servisem domácí vstupovali do koncovky s mírnou bodovou převahou. Dětské plachtící podání tři metry za hřiště na setbol lehce zmrazila domácí publikum, nekompromisní blok ale nakonec přisoudil vítězství první sady na žďárskou stranu.

Do druhého setu vstoupili domácí velkým náporem, Maša svým plachtícím podáním a neprostupný blok na hlavním kůle zařídil smečařské sestavě hostů rychlé prostřídání a Žďár se rázem ocitl v pohodlném vedení 8:1, které i přes závěrečnou stíhací jízdu hostů dotáhl do vítězného konce.

I třetí set se nakonec rozhodoval v koncovce, kterou znovu žďárští hráči dokázali opanovat.

Hostující sestava vzala přípravu na druhý zápas vážně, a tak se nezvykle začínalo až ve 14.00. Žďárská sestava nastoupila beze změny, naproti tomu v hostující sestavě se míchalo na všech možných postech.

Dlouhá pauza podle všeho více prospěla domácím, když si v prvním setu hned přispali jasné vítězství. Hosté od druhé sady ale rázem zlepšili svůj herní projev, začalo se jim více dařit na přihrávce, z čehož pramenil velmi efektivní útok středem na sítě, na který nedokázali domácí reagovat. Hostující trenér, který se do druhého zápasu nanominoval na smeč, začal svým technickým úderem a údery směřujícími výhradně po okrajích hřiště a do rohů školit domácí blokaře i polaře. Vývoj hry se zcela otočil, domácí se dostali do útočné křeče a hosté srovnali stav setů na 1:1.

Do třetí sady už vystřídal Štourače na smeči Ťupa, vývoj hry to ale příliš nezměnilo. Hronov dokázal opět zatlačit a domácí měli problém s přihrávkou a útokem na ztrátu. Stíhací jízda v prostředku setu však změnila rozložení sil na palubovce a přinesla domácím vedení 2:1.

Hostující hráči se pokoušeli hru kouskovat, pouštěli do diskuzí s rozhodčími a obzvláště prstová technika některých žďárských hráčů se jim vůbec nezamlouvala. Někteří Hronovští ale nakonec sami nedokázali svoje emoce udržet na uzdě, což domácím prospělo v koncovce čtvrté sady, kterou Žďárští opět nejtěsnějším rozdílem vyhráli.

Do druhé ligy tak Žďár vstoupil nejlepším možným způsobem, dvěma vítězstvími na domácí palubovce, která mají pořadová čísla 41 a 42, což činí ze žďárských Bouchalek už třetí sezonu nedobytnou pevnost.

Sestava TJ Žďár nad Sázavou: Moučka (nahrávka), Kadlec O., Štourač, Ťupa (smeč), Maša, Hübl (blok), Trojánek (univerzál), Kadlec P. (libero).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám