Hlavní obsah

Vojsko si připomnělo 80. výročí vzniku vojenského školství v Moravské Třebové

Novinky, Jan Rejchrt
Aktualizováno

Vojenská střední škola a Vyšší odborná škola MO v Moravské Třebové se v sobotu 26. září stala dějištěm několika významných slavnostních událostí.

Foto: Jan Rejchrt
Článek

Příslušníci prvních ročníků se symbolicky stali plnohodnotnými žáky této jediné školy svého druhu v republice. Na historickém náměstí v centru Moravské Třebové složili před zraky svých příbuzných a široké veřejnosti slavnostní slib žáka školy.

Tento den byl pro zúčastněné o to slavnostnějším, že se slib žáka konal v době, kdy si škola připomíná osmdesáté výročí svého vzniku. Význam této události potrhává skutečnost, že pozvání přijalo několik desítek hostů.

Z těch nejvýznamnějších to byl ministr obrany Martin Stropnický, dále pak státní tajemník MO Petr Vančura, senátor Radko Martínek, řada dalších. Nutno poznamenat, že mnozí z nich jsou absolventy této školy, což jen potvrzuje fakt, že žáci zdejším studiem skutečně získávají otevřenou cestu pro budování své kariéry.

Žákům ministr Martin Stropnický připomněl význam slibu, který jim otvírá kariéru budoucího vojenského profesionála, zdůraznil tradice i poslání současné armády. 

Následovaly projevy dalších hostů. Jejich slova podpořil svým vystoupením i velitel vojenské školy plukovník gšt. Zdeněk Macháček.

Velící důstojník následně požádal ministra obrany o provedení slavnostního slibu žáka. Po chvíli se po ztichlém náměstí ozvalo z úst prvňáčků hřmotné a sborové „Tak slibujeme!“

Druhá část sobotního dne se odehrávala v areálu vojenské školy v duchu oslav 80. výročí jejího založení. Návštěvníky obklopovaly ukázky bojové techniky, dynamické ukázky příslušníků vojenské policie, ukázka bojového umění Musado, které prezentovali žáci vojenské školy. Pro zájemce bylo k dispozici nové Muzeum Vojenské střední školy MO a informační místo, které poskytovalo po celý den informace o studium na škole. Nezapomnělo se však ani na nejmenší návštěvníky.

Největší pozorností byla pro všechny nově vybudovaná sportoviště, která měla v tento den i svoji slavnostní premiéru.

Na moderní stadion s umělým povrchem nastoupilo mužstvo z Moravské Třebové a proti nim se postavila elita český internacionálů let minulých. Jména jako Vízek, Chovanec, Straka, Sigl, či Jarošík není třeba dlouze představovat. Ač třebovští drželi statečně tempo, přece jenom zkušenosti a praxe internacionály dovedly k vítězství 7:3.

S koncem zápasu se blížil začátek vystoupení zpěváka Josefa Laufera, jenž rozezpíval mnohé a dovedl tak k samému konci tento výjimečný sváteční den.

Reklama

Výběr článků

Načítám