Hlavní obsah

Vojenské lesy a statky zalesňují holiny obřím množstvím převážně listnáčů

Novinky, Vratislav Konečný

Zatímco brouk lýkožrout decimuje smrkové porosty v kalamitních rozměrech, snaží se lesníci o obnovu lesů v podobě druhově pestrých porostů. Pracovníci Vojenských lesů a statků letos vysadili neuvěřitelných 20 milionů stromů, převážně listnáčů, které dokáží vzdorovat, i když nerostou tak rychle.

Foto: VLS

Pomoci mají především odolnější listnáče

Článek

V šesti unikátních lesních lokalitách ve správě státního podniku poroste do konce roku přes 20 milionů nových stromků, což je dvakrát více než státní podnik sázel v uplynulých letech. Dvě třetiny sazenic tvoří listnaté, často v českých lesích méně obvyklé, dřeviny.

Masivní zalesnění, které nemá v devadesátileté historii státního podniku obdoby, spustily VLS v rámci boje s důsledky klimatických změn.

Zalesní holiny zdecimované suchem

Ve čtyřech přírodních lokalitách v Čechách a dvou na Moravě dokončují lesníci VLS zalesňovací práce, které mají obnovit lesní porosty zdecimované abnormálním suchem posledních let. 

Převážnou většinu sazenic vysadili v kalamitou nejpostiženějších oblastech, tedy na moravských lesnických divizích VLS, které spravují lesy ve vojenských újezdech Libavá na Olomoucku a Březina na Vyškovsku. Celkem zde do konce roku přibude 16 milionů stromků.

Převažují buk s dubem 

Ve výsadbě zde dominují listnaté dřeviny, především buk, dále pak dub, klen, lípy, olše, ale i méně obvyklé dřeviny jako osika nebo jeřáb, které tvoří celkem dvě třetiny letošní obnovy lesů.

Krajina se změní

„Na změnách ve prospěch druhově pestrých porostů, které budou lépe odolávat klimatickým změnám, výkyvům počasí i vlivům dalších škodlivých činitelů, postupně pracujeme 25 let. V současné kalamitní situaci však dojde k výraznému urychlení změn druhové skladby, bohužel však za cenu značných ekonomických ztrát a rozsáhlých, byť dočasných, změn na tváři krajiny,“ řekl ředitel VLS Petr Král.

Reklama

Výběr článků

Načítám