Hlavní obsah

Vojenské lesy a statky budují v Brdech vodní nádrže

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naši předkové věděli, jak důležité je zachytit vodu v přírodě. Rybníky se budovaly jak kvůli zarybnění, ale také jako závlahové, a to přírodní cykly byly poměrně stálé, bez podobných extrémů jako nyní. Rybníkáři Štěpánek Netolický nebo Jakub Krčín jsou pojmy, na ně navazují novodobí vodohospodáři.

Foto: VLS

Pazderka

Článek

V Chráněné krajinné oblasti Brdy v minulých měsících postavily Vojenské lesy a statky (VLS) tři malé vodní nádrže. Důvodem stavby je zvýšení biodiverzity oblasti a zadržení více vody v brdských lesích v době probíhajících klimatických změn. Mají chránit okolní obce i zásoby pitné vody před povodněmi v době přívalových dešťů. Další dvě by měly v rámci programu Živá voda VLS přibýt v nejbližší době.

Programem Živá voda VLS se státní podnik, který hospodaří v bývalých i současných výcvikových prostorech armády, snaží v období klimatických změn zadržet v přírodních lokalitách ve své správě více vody a zvýšit tak jejich biodiverzitu. VLS v šesti lokalitách v Čechách i na Moravě plánují do drobných vodních děl investovat více než 100 miliónů korun. Přitom využívají velkou měrou dotace z evropských strukturálních fondů.

Mnohostranné využití nádrží

„Nejde o investici do hospodářských vodních ploch, hlavním cílem je zvýšit rozmanitost života v přírodě v námi spravovaných lokalitách, a také jejich schopnost zadržovat vodu v krajině. V Brdech jde také o protipovodňovou ochranu okolních obcí,“ uvedl ředitel VLS Josef Vojáček.

Nádrže byly postaveny v katastru Jince v Brdech, vznikla nádrž Pazderka, v lokalitě Bahna vznikla kaskáda dvou vodních děl na přítoku Ledného potoka. 

„Ve všech případech se jedná o retenční nádrže, které mají primárně zachytit vodu z přívalových déšťů a bránit podbrdské obce před povodněmi. Budou sloužit také jako napajedla pro zvěř, požární nádrže a počítáme také se zvýšením biodiverzity lokality,“ vysvětlil ředitel divize Hořovice Petr Švadlena.

V plánu je výstavba nádrže Klášterka na jednom z přítoků potoka Rezerva nad Strašicemi nádrž Hejl v povodí Podlužského potoka.

„Ve všech případech se jedná o drobná vodní díla s konstrukcí, která citlivě zapadá do lokality a jejich hlavním cílem je udržet vodu v lese,“ doplnil ředitel Švadlena.

Nové lesní nádrže v Brdech dokončené letos: Pazderka - rozloha 1400 metrů čtverečních, cena 850 000 Kč, Bahna I - rozloha 8120 metrů čtverečních, Bahna II - rozloha 4155 metrů čtverečních, cena za obě 3 milióny Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám