Hlavní obsah

Vojenská kolona přijela na sušické náměstí stejnou ulicí jako v roce 1945

Novinky, Jan Kaše

Sedmdesát tři let od konce druhé světové války si připomněli i občané Sušice. Na zdejší náměstí dorazily desítky historických vozidel.

Foto: Jan Kaše

Kolona přijíždí na sušické náměstí

Článek

V první květnové dny roku 1945 všichni pevně věřili, že konec války je pouze otázkou několika dnů. Bohužel někteří nacisti si tuto skutečnost stále nechtěli připustit a fanaticky bojovali a vraždili. Zcela zbytečně tak v posledních válečných hodinách umírali lidé.

I když od konce tohoto nejstrašnější konfliktu v dějinách lidstva uplynulo již sedmdesát tři let a počet pamětníků každým rokem klesá, je důležité si tuto etapu novodobých dějin, prosycenou krví desítek miliónů obětí, utrpením, hrůzou a násilím, stále připomínat.

Je nutné ocenit, že i v menších městech, jako je například Sušice, každý rok uspořádají vzpomínkovou akci. Ani letos tomu nebylo jinak. V neděli 6. května dorazila na náměstí Svobody kolona historických vojenských vozidel - tentokrát ze stejného směru jako v roce 1945, kdy od Volšovské ulice přijížděla 4. pancéřová divise 3. americké armády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám