Hlavní obsah

Vodopády patří k nejlákavějším cílům Jizerských hor

Novinky, Milan Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jizerské hory nabízejí tuzemským i zahraničním návštěvníkům celou řadu lákavých cílů - kromě míst dalekých výhledů a skal jsou to především horské bystřiny a vodopády. Jedná se o nádherná místa, kam lze většinou dojít pouze pěšky.

Foto: Milan Turek

Josefův Důl - Jedlová protéká obcí a pod nádražím se slévá s Kamenicí

Článek

Hory na severu Čech jsou oblíbenými nejen Čechy, rádi sem přijíždějí Nizozemci: „Jizerské hory nejsou vysoké, jsou přístupnější než Alpy,“ tvrdí Ján, majitel nizozemského kempu v Janově Dole, kde zřídil rozsáhlý kemp s malým koupalištěm, restaurací. Působí zde téměř dvacet let a pravidelně se zásobuje mapami Ještědského hřbetu a především Jizerských hor. Tam vyjíždějí nizozemští turisté obzvlášť rádi.

Častými turisty, kteří vyrážejí do hor pěšky, jsou němečtí návštěvníci. Neznámou stezkou pro ně není krásná Rauschekova cesta od Závor k vodopádům Štolpicha. Jizerské hory nabízejí tajuplná skalní města, jako jsou Lysé skály, Sněžné věžičky, Frýdlantské cimbuří. Nádherná místa jsou u přehrad na Mlýnici, Černé Nise, Souši nebo Kamenici.

Přitažlivými cíli jsou i rozhledny, kterých je v Jizerských horách celá řada -  například Smrk, nejkrásnější Štěpánka, nově vybavená Královka, nové chaty se dočká i Proseč.

Méně známými jsou místa, relativně v parném létě studenější, všeobecně však náročněji přístupná. Horské bystřiny vytvářejí dobrodružné kaskády nesčíslných vodopádů, proplétají se údolími až do doby, kdy naleznou klidné místo a vytvoří potok.  

V Jizerských horách je osm bystřin, kde lze nalézt extrémně tvarovaná koryta s  bizarními skalami. Dravost bystřin je až neskutečná při větším množství srážek, čehož důkazem může být Jeřice, která zaplavila v roce 2009 Mníšek, Novou Ves a samotnou Chrastavu. Řeka Smědá způsobila protržení přehrady u elektrárny Turów a poničila řadu domů spolu s Nisou v německém Görlitz.

Od přehrady Souš do Desné tvoří Černá Desná tři překrásné vodopády a kaskády, táhnoucí se několik set metrů. Na severní straně Jizerek jsou pak zajímavé vodopády Štolpišské a na Černém potoce.

Pokojnou bystřinou, o to však krásnější, je bystřina Jedlová v Jedlovém Dole u obce Josefův Důl. Tajuplně se vlní celou obcí od místa svého zrodu pod Rozmezím a to nejkrásnější ukrývá uprostřed toku těsně nad obcí. Zatímco horní část jakoby nabírala sílu, najednou bleskurychle spadá po kamenných kaskádách a s hukotem nebeské bouře se řítí přes kamenné převisy a tůně až zklidní v obci.  

Čarovná moc ďáblů je připisována v místě Ďáblovy tůně, kde se prudce stáčí v dolíku, kde mělo ukončit svůj život i několik dřevařů. Návštěvníka sem přivede naučná stezka od Lesní brány, kde je malé parkoviště. Pěšáci přicházejí od nádraží z Josefova Dolu po modré turistické značce, kde je současně provázejí tabule naučné stezky Jedlový důl.

Po vychutnání přírodní rarity a překonání krkolomného výstupu mezi kameny, haťový chodník vede turistu klidným lesem na Mořskou cestu. Ta se svažuje k obci Josefův Důl a k Lesní Bráně. Navštívit vodopády je největším dobrodružstvím na jaře nebo v době, kdy jsou větší srážky, Jedlový důl svým porostem a skalními stěnami je vyhlášenou přírodní rezervací a lákavým cílem turistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám