Hlavní obsah

Vodohospodářské podniky si připomínají Světový den vody 2018

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V areálu Ostravských vodáren a kanalizací a. s. v Nové Vsi v Ostravě se v pondělí 19. března sešli generální ředitelé společností starající se o vodní zdroje. Informovali o svých společnostech a pozvali občany na Dny otevřených dveří u příležitosti Světového dne vody.

Foto: Josef Zajíc

Světový den vody 2018. Zleva: Radka Vanková,OVAK, Vojtěch Janoušek,OVAK, Jiří Pagáč,Povodí Odry, Ing. Anatol Pšenička,SmVAK

Článek

Ostravské vodárny a kanalizace si u příležitosti Světového dne vody 2018 (22. března) připomínají 110 let od zahájení provozu vodárny v Ostravě-Nové Vsi.

Vodárna byla uvedena do provozu roku 1908 v místech dnešní křižovatky ulic 28. října a Plzeňské. Jímání vody ale pobíhalo v okolí již dříve - první zmínky jsou zaznamenány okolo roku 1885. V průběhu desetiletí se areál vodáren dále rozrůstal.

Ve dvacátých, padesátých a sedmdesátých letech minulého století proběhly největší rekonstrukce. Z těchto let pochází většina dnes už převážně zastaralého zařízení. Jeho postupnou obnovu poznamenala katastrofální červencová povodeň roku 1997, kdy vody z řeky Odry areál úpravny zcela zatopila a způsobila řadu škod i na prameništích Ostrava-Nová ves a Dubí.

„Úpravna vody Ostrava-Nová Ves je dodnes největší a nejvýznamnější úpravnou vody na území města Ostravy. Její kapacita činí 200 litrů za sekundu, což pro představu znamená naplnění běžné vany za 1 sekundu. Pro zásobování Ostravy je existence úpravny důležitou strategickou rezervou a i pilířem ostravského vodárenství nejen pro případy nenadálých událostí,” uvedl Ing. Vojtěch Janoušek, generální ředitel společnosti Ostravské vodárny a kanalizace.

Den otevřených dveří se uskuteční v sobotu 24. března v areálu Úpravny vody Nová Ves a na Ústřední čistírně odpadních vod v Ostravě-Přívoze, ÚČOV. Prohlídky v ÚČOV budou probíhat v 9.00, 11.00, 13.00 a v 15.00 hodin. V areálu Úpravny vody - Nová Ves v 9.00, 10.00, 11.30, 12.30, 14.00 a 15.00 hodin.

Povodí Odry, státní podnik, zve širokou veřejnost na Den otevřených dveří, který v rámci Světového dne vody 2018 proběhne v sobotu 24. března od 9.00 do 14.30 hodin, kdy se uskuteční poslední vstup na vodních dílech Slezská Harta, Kružberk, Morávka a na vodohospodářském dispečinku a ve vodohospodářských laboratořích. 

Vodní dílo Šance na řece Ostravici je již od roku 2015 v generální opravě a bude, dle vyjádření ředitele Povodí Odry, dokončeno ve druhé polovině letošního roku.

Společnost Severomoravské vodovody a kanalizace a. s. vznikla v roce 1992, kdy držitelé rozhodující podílu akcií se stala města a obce moravskoslezského regionu. V současné době je členem koncernu, jehož řídící osobou je společnost FOMENTO DE CONSTRUCCIONES Y CONTRATAS, S.A. 

Do oblasti působnosti patří bývalé okresy Frýdek-Místek, Karviná, Nový Jičín a Opava. Na základě smluvních vztahů je voda dodávána městům Ostrava, Hlučín, Studénka a dalším obcím. Společnost dodává pitnou vodu pro více než 730 000 obyvatel prostřednictvím 130 tisíc vodovodních přípojek s celkovou délkou 771 kilometrů. Provozuje také 65 čistíren odpadních vod s celkovou kapacitou 289 682 metrů krychlových za den. 

Město Ostrava se do projektu Světový den vody - Nature for water - Příroda pro vodu zapojí prezentací své kandidatury na Evropské zelné město 2020 na dni otevřených dveří v provozech Ostravských vodáren a kanalizací - OVAK dne 24. března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám