Hlavní obsah

Vodní záchranáři cvičili na Těrlické přehradě

Novinky, Pavel Jaňurek

Strážníci Městské policie Karviná prošli výcvikem, který byl zaměřen na záchranné práce na vodě a poskytování první pomoci. Tento výcvik pořádala Vodní záchranná služba Těrlicko, na jejíž základně se výcvik konal.

Foto: Tomáš Lach

Vozidlo karvinských strážníků u Těrlické přehrady

Článek

"Kurz se skládá z teoretické i praktické přípravy. Samozřejmě nechybí nácvik poskytování první pomoci a to převážně v modelových situacích. Tyto situace pro strážníky připravili lektoři z Ostravské univerzity, kteří školí a připravují budoucí profesionální zdravotnické záchranáře. V praktické části se cvičí různé záchranné postupy přímo na hladině přehrady," vysvětlil instruktor těrlických vodních záchranářů Petr Urbánek.

V sobotním nácviku se zaměřili především na použití záchranných pomůcek, například záchranný kruh, či pás a správnou techniku pádlování na raftu. V odpoledních hodinách byla naplánována technika ovládání a záchrana z motorového člunu, který karvinská Městská policie vlastní.

"Se záchrannými pracemi na vodní hladině počítáme, protože vedle protékající řeky Olše máme na našem území několik lokalit, které bývají při záplavách pod vodou. Naši strážníci jsou tak připraveni lidem v ohrožení pomoci," řekl ředitel Městské Policie Karviná, Jaromír Kolek.

Vodní záchranáři ocenili připravenost strážníků. "Strážníky pravidelně školíme již třetím rokem a musím uznat že výcvik berou velmi zodpovědně," doplnil Urbánek.

Reklama

Výběr článků

Načítám