Hlavní obsah

Vodní záchranáři budou soutěžit na Slezské Hartě

Novinky, Pavel Jaňurek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekordních 42 čtyřčlenných týmů ze 4 zemí – ČR, Slovenska, Polska a Velké Británie, se zúčastní v úterý 14. června již 13. ročníku prestižní soutěže ve vodním záchranářství Slezská Harta 2011 na stejnojmenné přehradě. Jde především o vodní záchranné týmy profesionálních hasičů.

Foto: HZS MSK

Soutěž ve vodním záchranářství na Slezské Hartě

Článek

Námětem soutěže se základním časovým limitem 50 minut je záchrana osob z vodní hladiny, poskytnutí první pomoci a transport pomocí motorového člunu, včetně zvládnutí techniky jízdy s motorovým člunem. Přirozenou součástí bývá předávání „záchranářských“ zkušeností mezi jednotlivými týmy.

"Letošní ročník je rozdělen do dvou soutěží. V mezinárodní se představí 12 týmů z ČR, Slovenska, Polska a Anglie, zapojených do projektu Evropské unie se zkratkou WASAR (water search and rescue). Druhá část je určena především pro „běžné“ hasičské záchranné týmy z jednotek Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje. Zastoupeno bude všech 22 stanic hasičů z Moravskoslezského kraje," informoval por. Mgr. Petr Kůdela, tiskový mluvčí HZS Moravskoslezského kraje.

Týmy v mezinárodní soutěží plní úkoly na 6 stanovištích, týmy v domácí soutěži úkoly na všech 8 stanovištích. Start je tradičně na soutoku Moravice a Černého potoka. První tým vyrazí na trať v 9.30. Konec obou soutěží s vyhlášením výsledků se předpokládá kolem 16. hodiny.

Soutěž družstev jednotek požární ochrany a vodní záchranné služby každoročně pořádá HZS MSK - územní odbor Bruntál ve spolupráci s Českou asociací hasičských důstojníků, Územním střediskem záchranné služby Moravskoslezského kraje a Vodní záchrannou službou Českého červeného kříže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám