Hlavní obsah

Vodní lékař Priessnitz koupe pacienty po celém světě

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepoznal by to tu zakladatel vodoléčebné metody Vinzenz Priessnitz. Město, po staletí zvané Frývaldov, po roce 1947 přejmenovali na Jeseník. Německou většinu odsunuli, území se dosídlovalo lidmi odevšad. Frývaldov obsadila československá armáda v roce 1919, Němci do nově vytvořeného státu nechtěli.

Foto: archiv lázní

Chladná voda a dotyk kůže, na tom založil Vinzenz Priessnitz světoznámou vodolečbu, za jeho života o metodách bylo napsáno přes 400 knih

Článek

Ale o tom se rodák z osady Gräfenberg, nyní Lázně Jeseník, který v 16 letech málem přišel o život, nikdy nedozvěděl. Dnešní Jeseník je moderní město, bohužel v centru značné nezaměstnanosti, ale s věhlasnými lázněmi, které přitahují pacienty.

Chůze s hůlkami jako součást léčby

Míjím na stezkách ve svahu za hlavní lázeňskou budovou skupinky pacientů s hůlkami. „Obyčejná“ chůze v přírodě dokáže ve spojení s dechovým cvičením, různými protahovacími cviky a za podpory venkovní koupele pěkně nastartovat zlenivělý organismus. Před několika lety tu vybudovali stezku, podobnou, jakou pro léčbu propagoval Priessnitz. Léčí voda, pohyb a strava. 

Do bočních postřiků jsem nikoho vlézt neviděl, zato řada pacientů kmitala ve studené vodě nohama, jako by je honil lední medvěd. Další se promenovali tekoucí vodou po kamenech, které masírují nožní plosky. Jasně, žádná pilulková medicína, tady léčí příroda. Obézní tu nejsou jen dospělí, některé děti vypadají jako reklama na koblihy.

Při chůzi s holemi se zapojují svaly celého těla, které se při zastaveních protáhnou. Současně se procvičí dechové svaly, a tím se zlepší okysličení krve. Kombinace s venkovní koupelí má výrazný efekt jak na krevní oběh (srdce, cévy), tak na imunitu. Celkově vede ke zlepšení kondice a lepší toleranci stresu.

Priessnitz měl po nehodě s koňským povozem zlámaná žebra, mnohočetné zhmožděniny, ranhojič si s ním nevěděl rady. Podle vyprávění se k léčebné metodě dopracoval, když viděl poraněného srnce, jak se chladí v horské vodě. Zkusil účinky vody také a pozvolna se sám uzdravil.

Postupně vytvořil vodoléčebnou metodu, která se stala základem pro budování podobných lázní po celém světě. Proti vysokým teplotám ordinoval stále používané zábaly. Podle reakce kůže na studenou vodu dokázal určit způsob léčby, i naději na uzdravení.

O chorobách mluviti zakázáno

Oblast kolem lázní je velkým lesoparkem, kde kromě zmíněné stezky najdete řadu pramenů. Už jen procházkou děláte hodně pro svůj organismus, o další se postarají balneoprovozy, Jeseník léčí i bolesti duše.

Priessnitz propagoval dlouhé procházky lesem v lehkém oblečení, částečně i bosky, sprchování pod prameny, jsou tu i dřevěné kabiny. K tomu fyzickou práci, pravidelný denní režim, jednoduchou stravu a optimismus. Pacienti měli zakázáno mluvit o svých nemocech s ostatními.

Mondénní lázně se staly evropským fenoménem, Priessnitz obdržel od císaře nejvyšší civilní vyznamenání, v Maďarsku mu postavili první pomník. Zemřel v roce 1851, ve věku 52 let. K jeho hrobce vede lázeňská kolonáda.

Současné lázeňské zařízení nabízí mimo balneoterapie i nejmodernější medicínské poznatky včetně asijské medicíny.

Frývaldov byl dějištěm hrůzných čarodějnických procesů, před válkou i tragické dělnické stávky.

Reklama

Výběr článků

Načítám