Hlavní obsah

Vodní hrátky žabky Katky prověřily úroveň malých adeptů plavání

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sportovní a vzdělávací o. p. s. - plavecká škola Chobotnice a Tepvos, spol. s r. o. ve spolupráci s Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnou připravily na pátek 17. června pro děti z mateřských škol vodní hrátky, které byly navíc prověrkou úrovně plavání před nastávající letní sezónou.

Foto: Stanislava Dvořáková

Žabka Katka s dalšími pohádkovými bytostmi se postarala pro děti z mateřských škol o řadu úkolů ve vodním prostředí, kdy umět plavat bylo nezbytností.

Článek

K období léta jako hlavní zábava patří koupání a pro bezpečnost účastníků je nezbytné umět plavat. Řadě utonutí zejména malých dětí účinně předchází plavecká škola Chobotnice a jak se v sobotu 17. června v krytém plaveckém bazénu v Ústí nad Orlicí ukázalo i řada mateřských škol. Čím dítě menší, tím hbitější a s reakcí jako ryba ve vodě. Sice pro bezpečnost byly připraveny plavací pásy, ale prakticky pro výkon nutné nebyly.

Sportovní zápolení s názvem Vodní hrátky žabky Katky přilákalo k účasti tři mateřské školy z Ústí nad Orlicí a šest z okolí. Zábavné soutěže se pod bedlivým dohledem učitelek účastnilo 66 dětí rozdělených do 11 týmů.

Každé družstvo obdrželo kartičku k zápisu získaných bodů za plnění úkolů na 6 stanovištích daných příkazy pohádkových bytostí a dohledem instruktorů plavání.

V prvním dojezdovém bazénu čekal čáp Potápník, který zvědavě sledoval, kolik kroužků představujících jeho potravu dokáže lidské mládě vylovit.

Dalším úkolem byla Rákosníčkova loď, kterou představovalo plavání ve dvojicích na pontonu přes šířku bazénu.

Přiživil se i svým způsobem na mělčině rak Klepeťák, kdy bylo třeba v malém bazénu přemístit v zástupu nad hlavou míč.

Záludnější byl vodník. Připravil lávku ze spojených pontonů, kterou bylo nutné přeběhnout. Dozor instruktora a hloubka 105 cm mu však kýžený zisk dušičky nepřinesly. I když úkol snadný nebyl a děti často spadly do vody, k žádnému tonutí nedošlo. Vždyť to byli samí ostřílení plavci.

Jako hodná kamarádka se ukázala víla Amálka, která hod míčkem na cíl představila jako své korálky.

Posledním soutěžním zadáním kapříka Pepíka bylo přeplavání libovolným způsobem šířky bazénu. I přes skutečnost, kdy se nad hladinou vznášela jen malá hlavička, úkol byl bez problémů splněn. Někteří plaváčci dokonce nepoužili ani plavací pás.

Tak skončila všechna vodní dobrodružství a jako na získaný poklad se čekalo na vyhlášení pořadí. Vyhodnocení a předání medailí, diplomů pro MŠ a cen od patrona soutěže České průmyslové zdravotní pojišťovny proběhlo jak na velkých závodech.

Záštitu poskytla Ing. Květa Matušovská, poslankyně PS ČR, která vítězné MŠ Líšnice předala pohár. Vyhodnocení 2. místa pro MŠ Klubíčko Ústí nad Orlicí se ujal RSDr. Jaroslav Fišer, zastupitel města Ústí nad Orlicí a Pardubického kraje, a MŠ Na Výsluní Ústí nad Orlicí na 3. místě ocenil Ing. Václav Knejp, jednatel městské společnosti TEPVOS.

Na dalších místech skončily mateřské školy Jehnědí, Lentilka Ústí nad Orlicí, Záchlumí A, Hejnice, Helvíkovice B, DS Erudio Žamberk, MŠ Záchlumí B a MŠ Helvíkovice A.

Jménem vedoucí Plavecké školy Mgr. Lucie Kiliánové a instruktorek plavání Verči, Leony, Jany a Jáji se pak rozloučila se všemi účastníky, učitelkami MŠ, partnery a patrony ředitelka již 7. ročníku této úspěšné soutěže Markéta Vojvodíková z marketingu společnosti TEPVOS.

Reklama

Výběr článků

Načítám