Hlavní obsah

Vodní dílo Kružberk se představilo při Dnu otevřených dveří

Novinky, Josef Zajíc

Krásné jarní počasí přilákalo v sobotu 24. března spoustu návštěvníků vodního díla Kružberk nedaleko obce Svatoňovice. Pořadatelé Dne otevřených dveří, které se konalo v rámci Světového dne vody 2018, připravili poutavý program. Vše probíhalo bez problémů a zvládli i velký zájem návštěvníků.

Foto: Josef Zajíc

Kružberk 25.3.2018 Den otevřených dveří: Vodní dílo Křužberk.

Článek

O nádrži na řece Moravici (délka toku 100,5 km, řeka pramení v Hrubém Jeseníku v nadmořské výšce 1134,8 metrů tři kilometry jižně od vrcholu Pradědu), se uvažovalo již od roku 1911. 

Stavba vodního díla Kružberk byla zahájena v roce 1948 budováním přístupové komunikace k místu budoucí hráze v obci Svatoňovice. V té době se elektrická energie ke strojům a budoucím zařízením vedla ze vzdálenosti 25 kilometrů.

V roce 1951 byl zahájen výkop stavební jámy pro přehradní hráz. V roce 1954 byla přehradní hráz natolik hotová, že mohlo začít zadržování vody. Stavba byla ukončena v roce 1955. Trvala sedm let. Délka zátopy je necelých 10 kilometrů.

Účelem vodní nádrže Kružberk je dodávka surové vody pro úpravnu na vodu pitnou přiváděnou tlakovou štolou do úpravny vody v Podhradí v množství až 2,7 metru krychlových za sekundu.

Tížná, betonová hráz je vysoká 32,6 metru. V koruně hráze je 280 metrů dlouhá. Obsahuje 92 700 metrů krychlových betonu. Založena je do skalního podloží. Utěsnění dosahuje do hloubky 25 - 30 metrů. Hráz má na převádění vody dvě výpustná potrubí a pět hrazených přelivových bloků.

Maximální hloubka vody je 31 metrů, maximální zatopená plocha 286,7 hektaru. V roce 1999 byly ve strojovně přehrady instalovány dva bloky Bánkiho turbín. Ty byly v roce 2003 nahrazeny jednou Francisovou turbínou o instalovaném výkonu 0,54 MW.

Od devíti hodin probíhaly organizované prohlídky. Do jedné prohlídkové skupiny se dostalo okolo 40 - 50 lidí. Nejprve z hráze návštěvníci sešli až na dno hráze a pak prošli štolami v hrázi, kde průvodci podávali výklad návštěvníkům. Z hráze se návštěvníci dostali k rybářskému středisku Povodí Odry.

„Je třeba si uvědomit, že přehrady nejsou jen beton hráze, štoly, potrubí a další zařízení. Je to také voda. Spousta vody. A my se o čistotu vody snažíme. Děláme vše pro to, aby se nám v přehradě nepřemnožily plevelné ryby, jako jsou třeba plotice, cejni, oukle a další. Ty plevelné druhy nám totiž vyžírají v přehradě zooplankton. To jsou takové malé vodní ”breberky”, které byť malinké jsou užitečné, protože dokáží přefiltrovat velké množství vody. Do přehrady vysazujeme candáty, štiky, sumce, boleny - a na druhé straně se snažíme odlovit plevelné ryby a vysadit je do řek,” informoval při komentované prohlídce Ivo Jedlička, člen rybářského střediska Povodí Odry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám