Hlavní obsah

Vodáci trávili víkend na Tiché Orlici

Novinky, Stanislava Dvořáková

Na tábořišti v Cakli u Ústí nad Orlicí sice stále není plný provoz, přesto řada vodáků využila krásných květnových dní projížďkou po oblíbené trase řeky Tiché Orlice.

Foto: Petr Špatenka

Celkový areál tábořiště lze v omezeném provozu využít.

Článek

Květnové dny rychle ubíhají a byla by škoda nevyužít nejkrásnějšího období přírody k lákavému odpočinku. K dokonalému obrazu jarních krás patří zrcadlo vodní hladiny, které v četných malebných podobách nabízí Tichá Orlice.

Po sedmašedesáti dnech končí nouzový stav vyhlášený na základě protipandemických opatření, a tak i tábořiště v Cakli s loděnicí a půjčovnou sportovního vybavení již funguje, byť v souladu s nařízením vlády v omezeném provozu.

Tuto možnost využití teplých víkendů u vody i na vodě si nenechala ujít řada vodáků. Na první romantickou projížďku v tiché harmonii vln pod rozkvetlými květy stromů, lemujících břehy řeky Tiché Orlice, vyplulo dvacet lodí s návštěvníky z celé České republiky, Prahy, Bystřice nad Perštýnem a Hradce Králové, kteří využili služeb půjčovny lodí v tábořišti v Cakli. Další parta přijela s vlastními pevnými loděmi, nafukovačkami i třemi paddleboardy.

Letos však řece chybí zásoby roztátého sněhu, a tak již v této době se potýká s nedostatkem vody, který je téměř shodný s létem minulého roku.

Z tohoto důvodu musela být upravena i trasa vodní pouti, kdy průtok vedoucí městem nebylo možné využít, a proto vypůjčené lodě byly z Cakle naváženy do Kerhartic pod most u bývalého Retexu. Odtud se dalo plout do Brandýsa nad Orlicí, kde většina posádek končila v tábořišti U Konťaku, někteří vodáci pak pokračovali do Chocně až nad první splav pod Pelinami, kde svůj výlet ukončili u restaurace Jachta.

I když letos tradiční velký dřevěný klíč nebyl ponořen do vln na znamení zahájení letní sezony, řeka sama nabídla svou spoluúčast na pohodě letních dní. Zatím není možné společně se veselit, ale i tak mezi jednotlivými mávajícími posádkami panovala příjemná přátelská atmosféra.

Reklama

Výběr článků

Načítám