Hlavní obsah

Vodáci se vydali za poklady lidské bezohlednosti

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Členové vodáckého klubu Ústí nad Orlicí se 12. září vydali na další víkendovou plavbu po Tiché Orlici. Její organizátor MUDr. Pavel Skalický (Skalda) změnil však tentokrát zábavný program v pracovní. Zaměření znělo: VYČISTIT ŘEKU TICHOU ORLICI.

Foto: Petr Špatenka

Úklid Tiché Orlice vyžadoval značné úsilí při dobývání vyhozených nepotřebných věcí, zejména značného množství pneumatik všech velikostí.

Článek

Krásné letní víkendy letos s příchodem babího léta nekončí. A tak vodáky i turisty procházející malebným údolím řeky Tiché Orlice stále láká klid a majestátní krása této řeky.

Snížený stav vody v důsledku suchého léta však připravil návštěvníkům této oblíbené přírodní oblasti nečekaná překvapení. Smyslová mámení? Ne, tam to, co trčí z vody je obří černá pneumatika, u břehu se vynořuje zrezivělé železo, pod nánosem listí plave plastové pískoviště, sice ve tvaru mořské mušle, ale toto je vnitrozemská řeka.

Příroda nadělila lidem pohodu a krásu a člověk se jí odměňuje kupodivu tak, že si řeku plete se smetištěm, jakoby žil ve středověku. A nyní i nerudovská otázka "Kam s ním?", má tak snadnou odpověď. Sběrný dvůr je nedaleko.

Každoroční pravidelné čištění řeky bylo tentokrát o to důležitější, že nízký stav hladiny odkryl vše, co nebylo dříve vidět. A tak s ranním úsvitem vyplula flotila 15 lodí s posádkami na dvacetikilometrovou očistnou túru.

Pracovní zápal a roztrpčení nad bezohledností lidí zahnalo pocit chladného rána i vody a tak se vodáci obětavě brodili bahnem a potápěli, aby vydobyli pneumatiky ze dna řeky. Nebylo jich vůbec málo a některé v patřičné velikosti, jakoby opravdu, když je někdo naložil na vlek auta, neměl jednodušší zajet s nimi do sběrného dvora. Inu, jak se říká - komu není...

Patřičně nežádoucím pokladem byla velká železná vana zaklíněná u břehu pod kořeny a bahnem. Vydolovat těžký předmět nebylo snadné a tak nastoupil řetěz posádek. Jako v pohádce O veliké řepě tahali a tahali a vytáhnout nemohli. Když se to nakonec podařilo, poslední v řadě skončili po krk ve vodě.

Lehké loďky brzy klesaly pod těžkým nákladem a tak musela nastoupit další flotila aut s vlekem a na domluvených styčných bodech nebo u mostů překládat z loděk vylovený odpad. Záhy byly naplněny dva vleky, kdy jeden se stihl odvést těsně před uzavírací dobou do sběrných surovin Pohoda na Lanšperku. Druhý byl ještě v sobotu odvezen do sběrného dvora Tepvosu v Ústí nad Orlicí, kde ochotná paní ho přijala i v pozdní době 17. hodiny. Další náklad se odvážel ještě v úterý.

V 18.30 hodin se západem slunce se Tichá Orlice opět třpytila čistým zrcadlem své hladiny. I vodáci se usmívali a všem bylo příjemně teplo aspoň u srdce.

Navíc všechny potěšila hřejivá slova od organizátora "Skaldy", která byla poděkováním za vynaložené úsilí při úklidu i podivem, že se na úklid Orlice schází stále víc kamarádů. Přitom to je jako donkichotský boj s větrnými mlýny. Každý rok je stejný, člověk by řekl, že se to jednou musí vysbírat a on opak je pravdou. Těch nepořádných, kteří vyhazují nepotřebné věci do řeky, neubývá.

Proto i poděkování návštěvníků povodí Tiché Orlice patří všem kamarádům vodáckého klubu, kteří se brodili v bahně i těm, kteří zajišťovali svými auty odvoz nepořádku, a to Petru Špatenkovi a ing. Janu Bajusovi a Jardovi Roszlerovi za organizování zapůjčení lodí v tábořišti v Cakli.

Poslední slova zněla: DÍK I JMÉNEM TICHÉ ORLICE! 

Reklama

Výběr článků

Načítám