Hlavní obsah

Voda versus koronavirus

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktuální období poznamenané pandemií koronaviru klade mj. zvýšené nároky na hygienu. Tu pochopitelně nelze zajistit bez dodávek pitné vody z vodovodů.

Foto: archiv Tepvosu

Voda - nejvzácnější tekutina, která je zdrojem veškerého života na zemi

Článek

Veškerou péči o zdroje vody v Ústí nad Orlicí zajišťuje Úsek vodohospodářských služeb Městské společnosti Tepvos. K zásobování pitnou vodou jsou používány výhradně podzemní vody, kterých je zatím dostatek.

Podle stanoviska Národního referenčního centra je nepravděpodobné, že by se koronavirus dostal do zdrojů surové vody. „To platí celosvětově, ale v ČR, kde je polovina zdrojů podzemních a většinu povrchových zdrojů představují chráněné vodárenské nádrže na horních tocích řek, to platí dvojnásob,” píše se ve zmíněném stanovisku NRC. Navíc podzemní voda je dezinfikována, což stačí na zničení viru. Pitná voda je pak distribuována stále stejným bezpečným systémem a není důvod pro její omezení nebo změny.

I pro likvidaci odpadních vod jsou stanovena přísná pravidla, která zajišťují jejich dezinfekci, čímž dochází ke stoprocentní likvidaci všech respiračních virů a technická opatření zamezující kontaminaci s pitnou vodou.

Pracovníci v čistírně odpadních vod společnosti Tepvos v Ústí nad Orlicí na základě těchto platných předpisů jsou vybaveni ochrannými pomůckami a důsledně zachovávají veškerá bezpečností a hygienická opatření. Přicházející odpadní vody jsou mechanicky i biologicky několik hodin čištěny, čímž se přítomné viry a bakterie zničí. Vyústění kanalizací jsou monitorována a divizí Vodohospodářské služby pečlivě udržována.

I pro všechny pracovníky správy společnosti a všech úseků služeb platí přísná hygienická opatření. V současné náročné době každý jednotlivec v důležitém úseku by velice chyběl.

Všichni byli vybaveni ochrannými rouškami, do jejichž výroby se ve svém volném čase zapojila i marketingová pracovnice Markéta Vojvodíková. Do dnešního dne pracovníkům Tepvosu předala 130 kusů a ve svém okolí rozdala okolo 50 kusů. Nyní ji doma čeká další várka ušití roušek pro Domov důchodců v Chocni.

Reklama

Výběr článků

Načítám