Hlavní obsah

Vnitřní světlo jako průvodce na cestě do nového roku

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klub přátel umění v Ústí nad Orlicí v Galerii pod radnicí otevřel na závěr roku výstavu soch a obrazů Zdeňka Macháčka ml. s přiléhavým názvem Vnitřní světlo.

Foto: Stanislava Dvořáková

Charizmatický umělec Zdeněk Macháček ml. své dílo představil s přáním: "Slunce v duši je stav, který je nádherný a přeji ho všem."

Článek

Na konci roku je zvykem bilancovat prožitky uplynulého období a do Nového roku vstoupit s pozitivním předsevzetím. Návodem může být poznání vlastního já, k jehož objevení může napomoci navštívená výstava nazvaná Vnitřní světlo.

Již vstup do výstavní síně je doprovázen příjemným pocitem připomínajícím sluneční svit, barvu a sladkou chuť medu. Veškeré sochy a obrazy jsou vyrobeny z lipového dřeva - dřeva národního stromu Českých zemí, rodového, okrasného a medonosného.

Na vernisáži upoutala pozornost nejen vystavená díla, ale i jejich autor, který vnímá okolí, materiál, lípu jako předměty, jež jsou jako vše včetně nás součástí vesmíru, mají své vnitřní světlo, které při vnímání a pochopení může zavést i člověka k jeho vnitřnímu já. Svá díla doprovodil nejen názvy, ale i popisem, co ho k vytvoření vedlo. Najednou před návštěvníky výstavy stál umělec s duševním bohatstvím, kdy jeho umění je podloženo vlastní vnitřní filozofií úvah a poznání.

Krásu našel v přirozenosti, v její podstatě. Nahlíží pod povrch, kde nachází smysl života. Objevuje slova, která pak dílo nerozlučně doprovází. Je to symbióza materiálu, barev, smyslu, melodie slov, která návštěvníka uvádí do ideálního světa. V jeho díle je skryta víra v dobro a lásku, které jsou vlastní podstatě veškeré existence, nenajdou se žádné náznaky násilí, brutality, negativizmu. Je to ukázka cesty nejen za vizuální krásou, ale i duchovními hodnotami.

Z desítek vystavených soch, jejichž základem je lípa doplněná keramikou, polychromem, mědí, voskem a sololitem a obrazů v akrylu a kombinované technice, je těžké vybrat nejzajímavější. Nechme se proto při výběru vést slovy samotného autora.

"Víra v sebe, dobro a lásku nám dává světlo a dává nám růst." Sám název výstavy se opírá o tři sochy VNITŘNÍ SVĚTLO vyjadřující myšlenky, názor na věc, cyklus Příchod světla a Vesmír v nás.

"Slunce v duši je stav, který je nádherný a přeji ho všem." Na dané poznání navazují obrazy vyjadřující stavy mysli v souznění s přírodou - SETKÁNÍ, VNUKNUTÍ, ROZJÍMÁNÍ, NEZADRŽITELNÝ PŘÍCHOD SVĚTLA, ROZBŘESK a SLUNCE V DUŠI z cyklu Vesmír v nás.

"Bytosti málokdo zahlédne běžným viděním, ale můžu je vnímat například v tichém ranním lese." Přírodu kolem nás ztvárňují obrazy KRAJINA PRO VÍTR, PODZIM, MODRÁ a ZELENÁ PLANETA a sochy SOVÍ LÁSKA, I KONĚ JDOU DO NEBE, BYTOSTI a ANDĚLÉ-strážný, odpuštění a čistoty.

"V momentě, kdy jsme schopni tolerance, kompromisu, vnímání potřeb druhého a svého okolí, dostáváme se k harmonii na stejnou vlnu." Toto vyjadřují sochy SPOLUVLNĚNÍ, V SOUZNĚNÍ, TOUHA.

"V beznaději, zmaru i zármutku, máme možnost cesty ven, ke světlu. Této možnosti jsem využil a od toho dne začalo mé svítání." Tento moment zobrazuje SVÍTÁNÍ a DEN.

Na závěr NEPOPSANÝ LIST je návodem pro stanovení předsevzetí pro Nový rok. "Každý má možnost být nepopsaným listem. Začít znovu od základu."

Výstava potrvá do 6. ledna 2013.

Reklama

Výběr článků

Načítám