Hlavní obsah

Vltavotýnské slavnosti přilákaly stovky hudebních i sportovních fanoušků

Novinky, Miroslav Bžoch

V pátek 19. a v sobotu 20. července se v Týně nad Vltavou konaly tradiční slavnosti města, které letos kromě kvalitní hudby nabídly i nevšední sportovní zážitky.

Foto: Miroslav Bžoch

Anna K.

Článek

Slavnostního zahájení se ujal starosta Ing. Ivo Machálek, který pořadateli (Městskému centru kultury a vzdělávání) oficiálně předal klíč od města.

Na pódiu se pak během pátečního večera prostřídaly kapely One Spirit a Strong Coffee. Vyvrcholením dne pak byly legendární pražští Wohnouti, kteří svou hudební produkcí přilákali na náměstí nespočetné davy hudebních nadšenců ze všech koutů jižních Čech. Páteční část slavností uzavřela za bujaré účasti všech generací „Afterpárty“.

Sobotní dopoledne zahájil radní pro kulturu Mgr. Jiří Šálený a pak již náměstí ovládla dechovka z Českých Budějovic, Budvarka. Country kapelu Patrolu pro změnu osobně přivítala místostarostka Mgr. Martina sudová. Rock-big-beat zavál do Týna nad Vltavou v podání kapely Jiří Schelinger Memory Band a u rockového žánru zůstala i pražská skupina -123min.

Večerní části slavností s přehledem dominovala popová zpěvačka Anna K., která na jevišti nostalgicky zavzpomínala na svou návštěvu Týna nad Vltavou před třiceti lety. Svou neutuchající energií dokázala roztančit stovky fanoušků na vltavotýnském náměstí. Závěr slavností patřil populární Kapele MP3.

Sobotní odpolední program na nábřeží doslova pohltil všechny sportovní příznivce. Byli svědky vystoupení špičkových sportovců v rámci JF SHOW, kterou osobně moderoval mistr světa a ČR ve Freestyle BMX Jan Jílek. Koloběžky i skateboardy byly k zapůjčení na místě a nouze nebyla ani o soutěže a workshopy. V závěru sportovního odpoledne proběhla autogramiáda zúčastněných sportovců. Akce se konala za podpory Jaderné elektrárny Temelín, skupiny ČEZ, partnera projektu Oranžový rok.

V rámci doprovodného programu slavností proběhl v sobotu v Městské knihovně křest básnické sbírky Lukáše Sobíška s názvem Sedm dní samoty. Divadelní společnost Vltavan nabídla malým divákům pohádku na otáčivém hledišti a v Městské galerii se uskutečnila v rámci letní výstavy EXPO TÝN ´19 komentovaná prohlídka. Alternativní kapely opět obsadily Art Caffe Bar a projekci pro děti a dospělé odporomítali u starého mostu v rámci akce „U řeky to žije filmem“.

Vltavotýnské slavnosti města jsou pro letošní rok za námi, ale Městské centrum kultury a vzdělávání chystá na léto ještě mnoho dalších akcí. Již 25. července proběhne v kostele na náměstí v Týně varhanní koncert Přemysla Kšici. Multižánrový kulturní minifestival Artmost je plánován na 3. srpna a v galerii bude již 11. srpna koncertovat Štěpán Markovič Trio.

17. srpna připomenou výročí 790 let od založení města Historické slavnosti. Průvod městem doplní rytíři, šermíři, bubeníci i loupežníci na Zámeckém Nádvoří. Program uzavře koncert kapely Turdus Musicus.

Festival minipivovarů na nábřeží odstartuje 24. srpna a představí se na něm hned několik pivovarů z jižních Čech. Během festivalu zahrají kapely Carpathia, Nová věc i Deep Purple South Bohemia Revival.

Vltavotýnské kulturní léto ještě rozhodně nekončí.

Reklama

Výběr článků

Načítám