Hlavní obsah

Vltava mezi Novou Pecí a Českými Budějovicemi je rájem vodních sportů a říční turistiky

Novinky, Petr Pokorný

Vltava mezi Novou Pecí na hraně vzdutí Lipenské přehrady a Českými Budějovicemi je jednou z turisticky nejfrekventovanějších lokalit v jihočeské části toku nejdelší české řeky. Dlouhodobě rostoucí počet návštěvníků je v této oblasti doprovázen rychlým rozvojem turistické infrastruktury a služeb.

Foto: JCCR

Vyhlídková loď Vojtěch Lanna Jr. pod Dlouhým mostem v Českých Budějovicích.

Článek

Lipenské jezero, nejvýše položená přehrada vltavské kaskády, je samo o sobě rájem vodních sportů a zážitkové turistiky obecně. Tok Vltavy pod ním se zejména v létě mění bez nadsázky ve vodáckou dálnici.

„Lipno samotné dnes nabízí komplexní škálu všech druhů rekreačních aktivit na vodě i mimo ni a směle lze označit za centrum zážitkové turistiky v regionu. S tím vším je spojena i nabídka služeb, která uspokojí všechny návštěvníky, včetně těch nejnáročnějších,“ uvedl Jaromír Polášek, ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR), která je hlavním garantem projektu Vltava – řeka plná zážitků z dílny Jihočeského a Středočeského kraje.

A nároky návštěvníků se trvale zvyšují. „Před třiceti lety Lipno disponovalo několika půjčovnami laminátových veslic a šlapadel. Dnes jeho hladinu brázdí výletní lodi, jachty, plachetnice, elektročluny, windsurfingy, kiteboardy, paddleboardy a podobně. Skutečným centrem se stalo moderní zázemí přístavu Marina Lipno s přímým napojením na zážitkový Active park, cyklotrasy, půjčovny sportovního vybavení, hotely, restaurace a mnoho dalšího,“ poznamenal Polášek.

Přímo z Mariny se návštěvníci mohou vydat na Stezku korunami stromů, do Království lesa, Bikeparku, Lanového parku či Aquaworldu. Sjet některou z terénních cyklotras, třeba na terénní koloběžce, zajezdit si na in-line bruslích, půjčit si elektrokolo, zahrát si Adventure golf, sjet bobovou dráhu, vyrazit na kole na Pumptrackovou dráhu a večer pak posedět na vyhlídce areálu zážitkového golfu nebo na palubě vyhlídkové lodi. Nabídka je pestrá.

Další atraktivní lokality se nacházejí hned pod hrází přehrady. Vltava mezi Vyšším Brodem a Boršovem je pak díky unikátní přírodě, historickým památkám, bohaté kulturní nabídce a celoročně zaručené sjízdnosti, vodácky nejnavštěvovanějším říčním úsekem v Česku.

Mekka českých vodáků, kterou je úsek Vltavy mezi Vyšším Brodem a Boršovem nazýván, nadchne každého. „Zážitek z plavby je zde umocněn okolní krajinou bohatou na historické, kulturní a technické památky, které je možné během plavby navštívit. Mezi ně patří  hrad Rožmberk, Český Krumlov, kláštery ve Vyšším Brodě a Zlaté Koruně, zřícenina Dívčí Kámen, grafitový důl či historický pivovar Eggenberg. Lze si také cestu prodloužit a z lodi vystoupit přímo v centru Českých Budějovic na soutoku s Malší,“ doplnila vedoucí oddělení domácího cestovního ruchu JCCR Andrea Hanzalová.

Od pramene na šumavské Kvildě až k soutoku s Labem u Mělníka měří Vltava 430 kilometrů. Ty nabízejí bezpočet zážitků a aktivit na vodě, pro pěší, cyklisty nebo lyžaře. A představit Vltavu jako jednotný ucelený turistický cíl od Šumavy až po Mělník, přilákat k řece nové domácí i zahraniční návštěvníky a podpořit rozvoj turistické infrastruktury po celém jejím toku, je cílem nadregionálního projektu „Vltava, řeka plná zážitků“. Jeho garantem je JCCR, jejím partnerem pak Středočeská centrála cestovního ruchu (SCCR).

Reklama

Výběr článků

Načítám