Hlavní obsah

Vltava je nejhezčí pod Soumarským mostem

Novinky, Vratislav Konečný

Krásné pasáže jsou od Borových Lad, kde teče Teplá Vltava, k Lenoře, ale mně se nejvíce líbí řeka od Soumarského mostu po Pěknou. Tento úsek má ale zvláštní regulační podmínky, je třeba je striktně dodržovat. (Podmínky jsou definovány v Návštěvním řádu www.npssumava.cz.)

Foto: Vratislav Konečný

Tábořiště u Soumaráku

Článek

Registrační místo pro plavbu je v nově vybudovaném středisku pod Soumarákem, ještě nedávno tu na břehu stával fotopoint, mohli jste si udělat fotku a poslat ji přátelům. Zákon o ochraně informací ale tyto punkty zlikvidoval. To tak, abyste se chlubili.

Soumarský most je pojmem známým nejen mezi vodáky. je tu téměř kultovní tábořiště. Most tu stával již v polovině 13. století, vedla tudy prachatická větev Zlaté stezky, nazývané také Solná, soumaři tu přepravovali z Pasova sůl, nedostatkovou komoditu, končila ve skladech v Prachaticích, odkud ji expedovali dál.

Soumarský most byl dřevěný, pevně stavěný, sloužil ještě po druhé světové válce. Na levém břehu stojí několik prvorepublikových pevnůstek, jedna slouží i jako vojenské minimuzeum, tady se Němci 5. května 1945 bránili postupujícím Američanům.

Na obou březích jsou kempy, je tu i občerstvovna.

Od roku 2011 je na Soumarském rašeliništi vyznačena naučná stezka, na konci stojí devět metrů vysoká vyhlídková věž.

Od Lenory po Novou Pec se řeka klikatí v přirozených meandrech s mnoha mrtvými rameni a tůněmi, Mrtvý luh je součástí Vltavského luhu, zasahuje k soutoku Teplé a Studené Vltavy, která poté teče už jako Vltava. Délka řeky od soutoku s Labem činí 430,2 kilometru. Teplá Vltava pramení poblíž Kvildy pod Černou horou ve výšce 1172 metry nad mořem.

Splouvání od Soumarského mostu je od 8 do 20 hodin, v každou celou hodinu, poslední lodě v 16 hodin. Povoleny jsou kánoe a kajaky. Splouvá se od května do října, při poklesu hladiny pod 50 centimetru je splouvání zakázáno.

Reklama

Výběr článků

Načítám