Hlavní obsah

Vlčnovský kroj teď může mít doma každý

Novinky, Veronika Friedlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během loňských Slavností vína v Uherském Hradišti spatřily světlo světa originální vystřihovánky – krojovaný pár ve slováckém kroji, z oblasti Uherskohradišťska. Při letošní Jízdě králů ve Vlčnově byly slavnostně pokřtěny druhé vystřihovánky. Tentokrát byl představen kroj vlčnovský.

Foto: Archiv Regionu Slovácko

Vlčnovský kroj

Článek

Krojové vystřihovánky jsou dílem spolupráce třech hlavních aktérů. Nápad vznikl u pracovníků Tradičního výrobku Slovácka, odbornou konzultaci poskytla etnografka Slováckého muzea v Uherském Hradišti, Mgr. Marta Kondrová, a grafický návrh vykouzlila MgA. Yvona Jandáková.

Vězte, že vytvořit takovou vystřihovánku není žádná hračka – každá krojová součástka musí být správně pojmenována, respektovat tradiční barvy, vycházet ze skutečné podoby a další náležitosti.

„Jedná se o druhé vydání vystřihovánek, průkopníky byl krojovaný pár z Uherskohradišťska – Anička a Janíček. Vlčnovský pár pojmenovali sami občané Vlčnova, na základě veřejné ankety a zvolili jména pro svou obec typická – Maruška a Jožka,“ vysvětlila Veronika Šarátková, manažerka projektu Tradiční výrobek Slovácka.

Vystřihovánky se jmenují Družica a legrút z Vlčnova. Oba termíny jsou jak jinak, než vlčnovské. Družice jsou dívky, oblečené v obřadním kroji, který je určený nevěstám a družičkám při svatbách. Legrút se ve Vlčnově říkalo vojenským odvedencům a také mládencům, kteří tvoří družinu jízdy králů.

Cílem projektu je rozšíření povědomí o slováckých krojích mezi širokou veřejnost a mimo to podpořit kreativitu a manuální zručnost dětí – vystřihovánky je možné si i vymalovat.

Lze je pořídit za 89 Kč, a to přímo v prodejně Tradičního výrobku Slovácka v Uherském Hradišti, na e-shopu nebo ve Vlčnově v Klubu sportu a kultury.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám