Hlavní obsah

Vlastivědné muzeum láká na výstavu karafiátů, které se v Klatovech pěstují už 205 let 

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Reprezentační sály Vlastivědného muzea Dr. Hostaše v Klatovech doplnila od 20. června výstava s názvem Klatovský karafiát. Mimořádná výstava k historii pěstování klatovského karafiátu a také výstava prací účastníků výtvarné soutěže, kterou muzeum vyhlásilo, bude k vidění do 30. září.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Vlastivědné muzeum láká na výstavu karafiátů, které se v Klatovech pěstují už 205 let

Článek

Už je to neuvěřitelných 205 let, kdy se ve městě pod Černou věží započalo s pěstováním klatovských karafiátů.

„U příležitosti tohoto významného jubilea naše Vlastivědné muzeum otevřelo výstavu věnovanou historii pěstování klatovských karafiátů. Zájemci si mohou prohlédnout obrazy věnované této krásné květině, která je symbolem města, klatovské pouti a předzvěstí nadcházejícího léta. Obrazy, které namalovala Jana Brožová, Mates Hron a klatovský sochař Václav Fiala, jsou z depozitáře našeho muzea. Výstavu doplnily návrhy dvanácti plakátů, které byly namalované pro výstavu Klatovský karafiát v roce 1931. Podle zápisu v přírůstkové knize muzea se tehdy výtvarné soutěže zúčastnili studenti středních škol, ale také úředníci a jednotlivci z Plzeňska. Výstavu jsme doplnili materiály o historii pěstování klatovských karafiátů, které z archivu muzea dodal archivář Jan Jirák,“ představila část výstavy kurátorka PhDr. Milada Čermáková.

K vidění jsou různé sborníky, dobové pohlednice, ale i fotografie významných osobností klatovských karafiátníků. Můžete zde spatřit i certifikáty a dokumenty pěstitelů karafiátů z roku 1876, články z dobového tisku (např. Klatovské listy z roku 1930, Šumavan z roku 1929). Je zde vystaven Ceník světoznámých klatovských karafiátů a růží od klatovského zahradníka Ferdinanda Kubálka či brožura Světoznámé klatovské karafiáty od Josefa Balína. Nechybí ani kniha od Miroslava Hrdličky Květy pod Černou věží aneb vyprávění o lidech a květinách z roku 1958.

„Expozice je doplněná o kroniky a další materiály Základní organizace klatovských karafiátníků, které nám poskytl šéf karafiátníků Peter Pošefka. Stěžejní bod výstavy pak tvoří plastika Jaroslava Brůhy s názvem Dívka s karafiátem. Jde o sádrový model k soše na klatovském nádraží, kterou nám zapůjčila Galerie výtvarného umění na Klenové. Ve vitríně na chodbě jsou vystavené skleněné karafiáty vyrobené 26. května 2018 při akci Pavilonu skla PASK. Artefakty vytvořila firma Kunc Glass (Zdeněk Kunc a kolektiv z Radvance u Nového Boru). Výroba proběhla pod dohledem Petera Pošefky a nyní je pavilon skla zapůjčil našemu muzeu,“ dodala Milada Čermáková.

Součástí výstavy jsou i soutěžní práce muzeem vyhlášené výtvarné soutěže na téma Klatovský karafiát. Práce byly vyhodnoceny porotou ve čtyřech kategoriích (žáci ZŠ věk 6 – 11 let, žáci ZŠ věk 12 – 15 let, kategorie studenti středních škol věk 15 – 19 let a kategorie dospělí) a předání cen se uskutečnilo v den zahájení výstavy. Výběr z nich je vystaven v přednáškovém sále.

Výstavu o pěstování a historii klatovských karafiátů připravili pracovníci Vlastivědného muzea PhDr. Milada Čermáková, archivář Jan Jirák, Mgr. Karolína Vítovcová, Jiří Votava, Alena Kalná a Kateřina Lašková.

V sobotu 7. července od 14 hodin proběhne ve Vlastivědném muzeu Dr. Hostaše komentovaná prohlídka výstavy Klatovský karafiát s kurátorkou výstavy PhDr. Miladou Čermákovou a šlechtitelem karafiátů Peterem Pošefkou. Základní vstupné je 30/15 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám