Hlavní obsah

Vlastimil Harapes oslaví sedmdesátiny

Novinky, Petr Mráček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Agentura Martin Production zve na narozeninový galavečer tanečního mistra a herce Vlastimila Harapese, k jeho 70. narozeninám nazvaný A tančím dál. Slavnostní galavečer se uskuteční v úterý 12. července od 19.00 hodin ve Státní opeře Praha.

Foto: archív autora

A tančím dál

Článek

A večer to bude opravdu nezapomenutelný - a to nejen díky hvězdné sestavě, která do operního svatostánku dorazí, ale i díky tomu, že to bude poslední představení, které se ve Státní opeře uskuteční před její několikaletou a náročnou rekonstrukcí.

Narozeninově-benefiční Galavečer ozdobí řada exkluzivních hostů: Hana Zagorová, Jiří Suchý, Jitka Molavcová, Jana Preissová, Zdena Studenková, Marta Vančurová, Jaromír Hanzlík, Leona Machálková, Martin France, Jana Šulcová, Hana Buštíková, Lubomír Brabec, Marcela Březinová, Václav Kopta, Uršula Kluková, Lucie Černíková, Marie Poledňáková, Juraj Herz, Petr Weigl, Martin Dejdar, Jan Kačer, Klára Pollertová Michal Štípa, Ondřej Vinklát ad. O doprovod pěveckých čísel se postará Charlie Band Charlieho Blažka.

Galavečer je koncipován - i vzhledem k sociálním aktivitám Vlastimila Harapese - zároveň jako benefiční, neboť 70 Kč (jelikož bude Vlastimilovi „70“) z každé prodané vstupenky bude předáno Českému hnutí  speciálních olympiád pro osoby s mentálním postižením, jehož je Vlastimil Harapes čestným předsedou.

Vstupenky je možné zakoupit přes prodejní síť Národního divadla.

Vlastimil Harapes se narodil 24. července 1946 v Droužkovicích u Chomutova, od 14 let však žije v Praze. Vystudoval pražskou taneční konzervatoř a tanec studoval také v Rusku v Petrohradě. V roce 1966 získal angažmá v baletním souboru Národního divadla v Praze, v jehož repertoáru od roku 1971 jako sólista ztvárnil více jak 50 rolí. V letech 1977 až 1983 se stal stálým hostem Deutsche Oper am Rhein v Düsseldorfu a Duisburgu, hostoval též v řadě evropských zemí a na Kubě.

V letech 1987 až 1989 byl šéfem baletu Laterny magiky. V následujícím roce se stal šéfem baletu a zároveň statutárním zástupcem ředitele Národního divadla v Praze (do roku 2002). Působil také jako pedagog, baletní mistr, režisér a herec. Účinkoval ve více než třiceti filmech, z nichž k nejvýznamnějším patřily např. Markéta Lazarová, Den pro mou lásku, Panna a netvor. Početné byly a jsou také jeho práce pro televizi. Do nedávné doby působil také jako rozhlasový moderátor v Českém rozhlasu Dvojka.

V současné době působí jako umělecký šéf Mezinárodní konzervatoře Praha. Vrátil se také k činohernímu herectví, vystupuje ve dvou titulech představení divadla Semafor.

V průběhu svého života získal řadu ocenění, v osmdesátých letech např. opakovaně cenu televizních diváků Rolnička. V roce 2011 obdržel cenu Thálie za celoživotní mistrovství v oboru balet.

Při pracovním vytížení vyplývajícím z jeho oficiálních činností si vždy našel čas na další aktivity, kterými může pomáhat těm, kteří to potřebují. Už dvacet pět let působí v Českém hnutí speciálních olympiád pro osoby s mentálním postižením, je jeho čestným předsedou. S českým týmem se zúčastnil celé řady těchto  světových olympiád v různých zemích světa.

Reklama

Výběr článků

Načítám