Hlavní obsah

Vlaky plné psů, pohodlné cestování pro čtvernožce

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České dráhy nabízejí snadné a levné cestování s drobnými domácími zvířaty, a to i na delší vzdálenosti. Ročně přepraví téměř tři čtvrtě milionu platících pejsků a další stovky tisíc, cestující zdarma - například menší plemena přepravovaná ve schráně nebo psi vodící, asistenční a ozbrojených sborů.

Foto: archiv ČD
Článek

V létě jezdí nejvíc

„Přeprava psa patří mezi základní služby dopravce a na železnici má staletou tradici,“ uvádí Vladimír Peléšek, ředitel odboru produktů. „České dráhy měsíčně přepravují kolem 60 000 velkých psů, za které cestující platí přepravné ve výši 15 Kč za spoj nebo 30 Kč při použití více vlaků. Největší zájem je v letních měsících, kdy se jezdí na dovolené a prázdniny. V červenci a srpnu přepravujeme přes 80 000 velkých psů měsíčně. Naopak nejméně cestují chovatelé se svými miláčky v zimních měsících. Například v únoru s námi cestovalo jen asi 40 000 pejsků," dodal.

Drobná domácí zvířata, včetně malých plemen psů, koček, holubů nebo hadů, musí být v uzavřené přepravce s pevným dnem a nesmí ohrožovat ani obtěžovat ostatní cestující. Na rozdíl od psů na vodítku za ně majitel neplatí, pokud je schránka menší než 90 × 60 × 40 cm. Pro větší klece a krabice platí stejná pravidla jako u jiných spoluzavazadel, tedy 25 Kč za vlak nebo 50 Kč za celý den bez ohledu na počet přestupů.

Asistenční psi zdarma

„Psi mají ve vlacích výhodu. Nemusí být uzavřeni ve schráně a můžou cestovat přímo ve voze, i když na vodítku a s náhubkem,“ upřesnil Vladimír Peléšek. “Vodící a asistenční psi zdravotně postižených cestujících mohou navíc i do restauračního vozu, vozu vyhrazeného pro cestující s dětmi do 10 let a za určitých podmínek i do lůžkových a lehátkových vozů. Plně respektujeme, že se bez nich majitel neobejde, a nemůže se stát, že bychom jejich přepravu neumožnili,“ dodal Peléšek.

České dráhy jsou dokonce první dopravce v České republice, který již několik let uznává také statut asistenčních psů a přepravuje je také zdarma. Oproti minulosti je také výhodnější odbavení. Dříve se za psa ve vlaku platilo stejně jako za dítě, tedy 50 % jízdného dospělého cestujícího. Teď je to jen 15 Kč za spoj, nebo 30 Kč za celodenní cestování vlaky ČD bez ohledu na vzdálenost.

Reklama

Výběr článků

Načítám