Hlavní obsah

Vlak se rozjel během vystupování cestujících, na nástupišti zůstala malá holčička

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZLÍN – Zlínští policisté šetří okolnosti, proč se na zástavce ve Zlíně-Prštném ve čtvrtek 12. září dopoledne při vystupování cestujících předčasně rozjel motorový vlak a na nástupišti zůstala osamocená tříletá holčička.

Foto: Městská policie Zlín

Na nástupišti zůstala osamocená tříletá holčička.

Článek

„V druhém voze soupravy totiž cestovala maminka se dvěma dětmi, holčičkou ve věku necelých tří let a jejím mladším sourozencem v kočárku. Po zastavení vlaku se jí podařilo otevřít dveře vozu až po nějaké chvíli. Poté pomohla vystoupit na nástupiště tříletému děvčátku a otočila se, aby mohla vyjet i s kočárkem. Dveře soupravy se ovšem v tuto chvíli zavřely a vlak se rozjel,“ uvedl dnes podrobnosti k velmi nebezpečné události zástupce ředitele zlínské městské policie Pavel Janík.

Vyděšená dívenka se rozběhla a několik metrů běžela za jedoucí soupravou, která ujížděla i s její maminkou uvnitř. „V témže okamžiku fantasticky zareagovala starší žena, která čekala na svůj spoj na blízké zastávce MHD. Když spatřila, co se stalo, ani na okamžik nezaváhala, rozběhla se k nebohému děvčátku a ihned ho vzala do náruče, aby je ochránila,“ řekl mluvčí městské policie.

Děsuplné chvíle však prožívala také maminka holčičky v jedoucím vlaku. Ihned po rozjetí dávala signál k zastavení, který ovšem neslouží jako nouzová brzda, ale jako signál strojvedoucímu pro zastavení v zastávkách, kde vlak zastavuje pouze na znamení. Poté kontaktovala průvodčí, která po příjezdu soupravy do stanice Zlín-střed vytočila tísňovou linku 156. Od události uplynulo v té době již dlouhých sedm minut.

„Stálé operační centrum MP Zlín ihned vyslalo na zastávku v Prštném nejbližší hlídku, která na místo přijela během několika desítek sekund. Zde strážník zjistil, že holčička je v pořádku a v péči několika žen, které se jí mezitím ujaly. Vystrašené a plakající děvčátko dostalo od hlídky MP Zlín plyšového medvídka a následně ji v doprovodu jedné z přítomných žen strážníci převezli za maminkou do stanice Zlín-střed,“ řekl Pavel Janík.

Další šetření události, při kterém bude nutno odpovědět na otázku, jak se mohl vlak rozjet, když cestující stále vystupovali, si převzali policisté z obvodního oddělení Policie ČR ve Zlíně.

„V současné době prověřujeme, zda nedošlo k protiprávnímu jednání v souvislosti se zákonem o drahách,“ dodala mluvčí zlínské Policie ČR Monika Kozumplíková.

Poděkování za okamžitou reakci si zaslouží ženy, které vyla ve správný okamžik na správném místě, a přispěchaly vyděšenému děvčátku na pomoc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám