Hlavní obsah

Vlady Gryc: Céline Dion jsem si poprvé vyfotil ve výloze televizního studia - a tím to začalo

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé holdují nejrůznějším sběratelským vášním. Výjimkou není ani zpívající textař Vlady Gryc, který minulé dny natočil v Praze několik nových písniček. Jeho koníčkem a vlastně i velkou chloubou je impozantní sbírka všeho, co souvisí se světovou pop hvězdou Céline Dion.

Foto: archiv autora

Vlady Gryc a objekt jeho impozantní sbírky - Céline Dion.

Článek

Co všechno obsahuje vaše sbírka?

Obsahuje něco kolem tisíce hudebních nosičů, které Céline Dion kdy vydala, což znamená cédéčka v různých vydáních a verzích, vinylové desky a singly, CD singly, promo singly, kazety, DVD, ale také videokazety, limitované edice a speciální boxy, ale taky knihy, časopisy, kalendáře, plakáty, různé upomínkové předměty atd. Chybí mi asi pět promo singlů z Francie, po kterých mé srdce touží, ale cena je zatím příliš vysoká. Čekám na svou příležitost.

Kdy a proč jste s tím začal?

V roce 1989 jsem žil nějaký čas v Montrealu a při brouzdání městem jsem uviděl, jak si velký hlouček lidí fotí někoho za výlohou místního televizního studia. Nevěděl jsem sice kdo to je, ale taky jsem si „to“ vyblejsknul. Doma jsem pak koukal na hitparádu MTV - a když hráli klip k mé oblíbené písničce „Where does my heart beat now“, s údivem jsem zjistil, že ji zpívá ta slečna, kterou jsem před hodinou viděl na ulici. Hned jsem začal shánět její desky, abych ji poznal víc, a rázem jsem to měl zpečetěně. 

Co pro vás kanadská pop diva Céline Dion znamená dnes?

Obrovský hlasový rozsah, absolutní hudební cítění, skvělou intonaci, perfekcionismus, schopnost strhnout svým talentem celé publikum během první minuty. Ale také její přirozenost, vstřícnost, úžasný smysl pro humor - Celine je totiž velká komediantka a srandistka. Přestože Celine patří k těm největším světovým hvězdám, zůstala nohama na zemi a nemá absolutně žádné hvězdně manýry. Také ji obdivuji za to, jak vždy zvládá všechny těžké životní situace…  A že jich tedy měla víc než dost.

Hodláte sbírku rozšiřovat? Jaké s ní máte plány?

Samozřejmě, na to, abych s tím dokázal přestat, jsem do toho investoval už šílené peníze. Zároveň vím, že nemám šanci sbírku prodat pohromadě a rozprodávat ji po kusech by mi nevrátilo moji investici. Mám tam kusy, kterých bych se asi ani nedokázal vzdát. Například limitovanou edici CD „Falling into you“ v dřevěném boxu, s nákladem pouhých 750 kusů jsem dostal přímo od Celine a má pro mě i velkou emocionální hodnotu. Jak se sbírkou jednou naložím, zatím netuším.

Co vaše umělecká kariéra? Loni vám vyšlo první autorské album...

Začal jsem pracovat na svém druhém CD, které dělám ve spolupráci s úžasným skladatelem Michalem Workem. CD bude zcela odlišné než můj debut. Před dvěma týdny jsem nahrál první tři nové písničky v žižkovském studiu Dunny. Moc mě to bavilo, protože pracuji s bezvadnou partou lidí a vládla tam skvělá atmosféra. Jsem moc rád, že na tomto projektu se mnou spolupracuje i moje spřízněná duše, kamarádka, člověk, kterého si moc vážím, Marcela Březinová, která dohlíží na můj projev a intonaci. 

Reklama

Výběr článků

Načítám