Hlavní obsah

Vláčky a papírové modely obdivují v Přepychách všechny generace, děti nadchly tvořivé dílničky

Novinky, Dana Ehlová

Výstava vláčků a papírových modelů se celý třetí březnový víkend koná v Přepychách. Svého koníčka na ní představuje Petr Jakubec, který žije právě v této obci. Nedílnou součástí akce jsou modelářské dílničky Modelářského centra Česká Skalice, kde si děti mohou vyzkoušet svoji šikovnost.

Foto: Dana Ehlová

Vláčky v Přepychách.

Článek

„Chtěli jsme představit našeho spoluobčana, který v Přepychách žije mnoho let. To, že dělá do mašinek, vlastně místní ani nevěděli, protože se prezentuje všude jinde, jen ne v Přepychách,“ vysvětlila, jak vznikl nápad na uspořádání výstavy, starostka Přepych Zdeňka Seidelová.

Pohled na modely a celé krajiny propracované do nejmenších detailů potěší oko návštěvníka každého věku, a tak není divu, že je o akci mezi místními nebývalý zájem. První den konání navíc využily školy a školky – přijely i děti z Opočna.  

Dejme však slovo majiteli vláčků a jejich autorovi v jedné osobě, Petru Jakubcovi: „Vláčkům se věnuji od raného dětství. Bydleli jsme v Košťálově a dětství jsem trávil na patníku u závor, kde se posunovaly vlaky.“ Dále dodal, že k modelaření ho přivedl vláček, který měl jeden z jeho spolužáků doma.

A jak dlouhá trvá, než se vlak rozjede třeba krajinou připomínající Adršpašské skály? „Modelům se věnuji přes zimu. Nejdřív udělám rám, elektriku, koleje a nahrubo krajinu. Další dvě zimy se dodělávají detaily – stromečky, domečky, lidi,“ vylíčil pro ostatní nepředstavitelnou „piplačku“ autor.

Mnohdy věrné modely krajiny či domů přitom vznikají podle fotek, například hrázděné domy viděl modelář kousek za našimi hranicemi v Německu. Domy staví trám po trámu i se všemi zářezy jako ve skutečnosti. „Střecha je udělaná ze šindelů, okna dvojitá s vnitřními a venkovními rámy. Na balkon se seřadí prkna, slepí se k sobě, pak se proříznou, aby byla všechna stejná – měsíc práce po večerech,“ líčil zaníceně modelář a prozradil, že zatím poslední železnici vytváří podle obalu ze stavebnice.

Vedle vláčků vystavuje i papírové modely známých staveb – například Muzea východních Čech nebo Bílé věže v Hradci Králové.

Na opačné straně prostor, kde se výstava koná, si zkoušejí svoji zručnost nejmenší návštěvníci. Svoje království tady totiž rozprostřelo Modelářské centrum z České Skalice, tzn. Oldřich Karlíček a jeho rodinní pomocníci.

Děti lepí, kreslí a pod rukama většiny vznikají úplně první vlastnoručně vyrobené modely. „Jezdíme po školkách i školách a pořádáme dílničky a workshopy, aby se děti naučily základy modelaření. Máme několik typů stavebnic podle obtížnosti,“ vysvětluje Oldřich Karlíček a ukazuje, jaké stavebnice a pomůcky do Přepych přivezli.   

Pořadatele potěšil počet návštěvníků, který zhruba v polovině otvírací doby přesáhl tři stovky lidí, což je na obec s šesti sty obyvateli úctyhodné číslo a svědčí o tom, že dorazili nejen místní, ale také děti i dospělí z okolí.   

Vedení obce už dokonce plánuje pokračování: „Na tuto výstavu naváže další Okoklamy, která se uskuteční v květnu a červnu. Zapůjčí nám ji muzeum v Hronově a opět bude kreativní s tvořivými dílničkami. Okoklamy si mohou děti i namalovat a pak se obrázky rozpohybují,“ prozradila starostka obce.

Vláčky a papírové modely lze v Přepychách na Rychnovsku vidět až do 17. hodiny neděle 18. března.

Reklama

Výběr článků

Načítám