Hlavní obsah

Vítkovická nemocnice vyjde vstříc zájemcům o vyšetření prostaty i ledvin

Novinky, Radka Miloševská

Podpořit prevenci rakoviny prostaty a varlat u svých tatínků, dědečků i kamarádů je možné nejen dobře rostlým knírem, ale především společnou návštěvou vyšetření prostaty, varlat, močového měchýře i ledvin.

Foto: archiv Agel

Prevenci mají lidé tendenci zanedbávat, přitom včasná diagnóza může dotyčnému zachránit život.

Článek

Den urologické prevence se koná v úterý 12. listopadu v urologické odborné ambulanci Vítkovické nemocnice. Preventivní akce podporuje mezinárodní osvětový projekt MOVEMBER.

Den prevence proběhne od 8.00 do 14.00 hodin v 1. patře budově E. Každý účastník obdrží drobný dárek a vítány jsou i ženy.

„Vyšetření prostaty provádíme u mužů nad 50 let, při pozitivní rodinné anamnéze od 40 let. Ostatní vyšetření jsou bez rozdílu věku, přičemž vyšetření ledvin a močového měchýře doporučujeme i ženám. Prevenci mají lidé tendenci zanedbávat, přitom včasná diagnóza může dotyčnému zachránit život,“ říká MUDr. Lenka Sobková, lékařka urologické odborné ambulance Vítkovické nemocnice s tím, že rakovina prostaty patří k nejčastějším onkologickým onemocněním mezi českými muži, ročně jich onemocní kolem 7,5 tisíce. Rakovina varlat naproti tomu postihuje většinou mladší muže, ve vyšším věku se vyskytuje zřídka.

Muži vyhledávají lékařskou pomoc pozdě, mohou za to předsudky a stud. „Vyšetření prostaty je bezbolestné. Nejdříve odebereme malý vzorek krve a zjistíme z něj hodnotu prostatického specifického antigenu. Pokud je jeho hodnota vyšší, posoudí urolog hodnotu v souvislosti s palpačním vyšetřením prostaty přes konečník a nálezem na ultrazvuku,“ popisuje MUDr. Sobková a dodává, že jakkoliv mohou muži považovat vyšetření za nepříjemné, při včasném odhalení karcinomu je mnohem vyšší šance na vyléčení.

Den urologické prevence se koná ve spolupráci s Nadačním fondem Pavla Novotného a Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnou. Zakladatel Nadačního fondu Pavla Novotného, Pavel Novotný, jej založil v roce 2016 poté, co mu lékaři úspěšně vyléčili zhoubný nádor varlete.

Díky své zkušenosti je aktivní propagátor preventivních vyšetření nádorových onemocnění. Symbolem osvěty v otázkách prevence proti rakovině prostaty a varlat je mužský knír, který si muži pěstují v měsíci listopadu a vyjadřují tím podporu mezinárodnímu osvětovému projektu MOVEMBER, jenž finančně podporuje projekty a výzkum prevence rakoviny prostaty a varlat a dosud má přes pět milionů členů.

Urologická odborná ambulance zajišťuje preventivní vyšetření rakoviny prostaty a pohlavních orgánů mužů, diagnostikuje problémy obtížného močení a indikuje léčbu. U žen řeší především zánětlivá onemocnění ledvin a dolních močových cest, problémy s udržením moče.

Reklama

Výběr článků

Načítám