Hlavní obsah

Vítkovická nemocnice si pořídila novou 3D laparoskopickou věž

Novinky, Lucie Drahošová

Ukázat dutinu břišní operujícím lékařům na monitoru ve full HD rozlišení a díky speciálním brýlím i trojrozměrně, tedy ve 3D, umí pacientům z Ostravska nová laparoskopická věž Storz. Přístroj za téměř tři milióny korun pořídila na operační sál Vítkovická nemocnice, která je členem skupiny AGEL.

Foto: Lucie Drahošová
Článek

„Věž umožňuje laparoskopické operace v dutině břišní. Z několika malých ranek zavedeme do břicha nástroje a s pomocí vláknové optiky se přenáší obraz dutiny břišní na monitor. Při jeho sledování jsme schopni operaci v břiše provést,“ uvedl MUDr. Miloslav Mazur, PhD., MBA, primář chirurgického oddělení Vítkovické nemocnice, s tím, že novou laparoskopickou věž využijí zdravotníci na spektrum výkonů - od jednodušších operací, jako je odstranění žlučníku, slepého střeva či operace tříselné kýly, až po složité zákroky, jakou jsou operace střev nebo operace na břišní aortě.

Výrobce slibuje životnost přístroje minimálně 10 let, zdůrazňuje výborné optické vlastnosti, kvalitu operačních nástrojů, jednoduché intuitivní ovládání a inteligenci přístroje, který automaticky rozpozná připojený nástroj a vybere pro něj správné parametry. Nabízí zároveň několik operačních procedur, které lékaři mohou podle svých potřeb upravovat a ukládat do paměti přístroje.

„Je skvělé, že bylo možné takto kvalitní přístroj pořídit, personál je z přístroje nadšen. Jde o krok, který zajistí ještě lepší péči pro pacienty,“ chválí novou laparoskopickou věž primář MUDr. Miloslav Mazur, PhD., MBA.

K hlavním přínosům nové technologie přitom patří právě 3D obraz, kdy pomocí speciálních brýlí může operatér vidět dutinu břišní v prostoru. „Lépe se nám tak operuje, tedy manipuluje s operačními nástroji. Díky 3D obrazu je výsledkem větší přehlednost a precizní provedení operace,“ vysvětlil primář. Díky full HD rozlišení monitoru a novým technologiím je ale v porovnání se starými laparoskopickými věžemi výrazně kvalitnější i obraz ve 2D rozlišení.

„Pomocí speciálních programů na úpravu obrazu je lépe vidět některé struktury, především cévy. To umožnuje ještě preciznější operování bez většího krvácení,“ dodal primář MUDr. Miloslav Mazur, PhD., MBA.

Lékaři chirurgického oddělení Vítkovické nemocnice ročně provedou asi 3000 operací. Na třech odděleních chirurgie A, B, C je ročně hospitalizováno v průměru 3500 pacientů, kteří mají k dispozici klasické i nadstandardní pokoje.

Reklama

Výběr článků

Načítám