Hlavní obsah

Vítězové kladenského amatérského divadelního festivalu jsou už známi

Novinky, Petra Kulhánková

V neděli večer v kladenském Divadle Lampion skončil druhý soutěžní festival amatérského divadla. Divácké hlasování přiřklo vítězství pohádce Z pohádky do pohádky Divadelního kroužku kladenské ZŠ Vašatova.

Foto: Tomáš Glasberger
Článek

Festivalové porotě předsedal umělecký šéf Městského divadla Kladno a Divadla Lampion Daniel Přibyl, dalšími členy byl uznávaný divadelní režisér Petr Štindl a dramaturgyně Zuzana Vojtíšková.

Z patnácti souborů, které se přehlídky zúčastnily, vybrali absolutního vítěze, jímž se stal soubor V.A.D. Kladno s inscenací Krvavý román - a také nejlepšího herce a herečku. Kromě poháru z nižborské sklárny Rückl vítěz získal poukaz v hodnotě 10 000 Kč na výrobu scénografie a poukaz na výrobu kostýmů v téže hodnotě do své příští hry.

„Porota zhlédla během tří dnů patnáct představení a mohu s uspokojením konstatovat, že letošní umělecká úroveň festivalu byla nadprůměrná. Obdivuhodná byla zejména žánrová pestrost programu – od tradičních činoherních inscenací přes autorský kabaret, divadlo poezie až k experimentální variaci na klasické téma, dokonce jsme viděli i velice vkusné divadlo pro děti se sociálním přesahem,“ řekl k průběhu festivalu umělecký šéf MDK a Divadla Lampion Daniel Přibyl.

Nejlepší herečkou festivalu se stala Nikol Roubíčková z DS Korek. Tento soubor působí při Právnické fakultě UK a klade si za cíl dokázat, že právníci nejsou jen právníky. Horatio v podání Lukáše Černého ze souboru Relikty hmyzu zaujal porotu natolik, že se rozhodla udělit cenu za nejlepšího herce festivalu právě jemu. Cena pro nejlepší ho herce tak putuje opět do Prahy.

„Nebylo snadné vybrat jediného vítěze pro jednotlivé kategorie, a proto jsme se také nakonec v porotě rozhodli udělit navíc i zvláštní cenu,“ vysvětlil předseda festivalové poroty. Kromě vyhlášených kategorií se porota totiž rozhodla udělit i zvláštní cenu za inspirativní výkon, a to nováčkovi festivalu, kladenskému souboru Šlíp a šíny za inscenaci Příběh geekův. 

"Festival amatérského divadla Kladnu sluší: ukazuje na silný kreativní potenciál kladenského amatérského divadla a nám, divadelníkům z tzv. divadla profesionálního, je vítanou inspirací,“ zhodnotil letošní ročník festivalu předseda festivalové poroty.

Vítězům blahopřejeme a všem divákům i zúčastněným děkujeme za vytvoření krásné divadelní atmosféry během celého víkendu. Těšíme se na další divadelní setkání při třetím kladenském amatérském divadelním festivalu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám