Hlavní obsah

Vítězem ostravské ankety Senior roku 2018 se stal Česlav Pietoň ze Slezské Ostravy

Novinky, Josef Zajíc

Ve středu 14. listopadu se v zasedací místnosti na Magistrátu města Ostravy konalo slavnostní vyhlášení již 12. ročníku ostravské ankety Senior roku 2018. Navrženo bylo 20 seniorů. Komise vybrala sedm z nich. Nejlepším seniorským klubem byl vyhlášen Klub seniorů DK Akord.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 15.11.2018 Senior roku 2018 Česlav Pietoň přebírá od Zbyňka Pražáka, náměstka primátora ocenění.

Článek

Vyhlašování seniorské ankety, kdy lidé, skupiny kluby, oddíly a rodinní příslušníci navrhují aktivní seniory, kteří se ještě podílejí na společenských, kulturních a sportovních akcích v Ostravě, je poctou a vyjádřením úcty těm, kteří nehledí na věk, na sebe, ale tvoří pro druhé.

„Anketu Senior roku vyhlašujeme již po dvanácté. Jedním z důvodů jejího založení je, aby činnost seniorů byla vnímána jako významná. S přibývajícím věkem se mění priority, už nepřevažují materiální věci, ale pocit být platným a užitečným. A to je více než spousta vyznamenání. Touto anketou chceme našim aktivním seniorům poděkovat za to, co dělají pro ostatní,” řekl náměstek primátora města Ostravy Zbyněk Pražák.

Anketu moderoval David Račák z Rádia Orion. Přivítal všechny přítomné. Zúčastnili se také někteří senioři, kteří toto ocenění již v průběhu jedenácti let získali: 2007 - MUDr. Blanka Malá, 2008 - JUDr. Eva Teichnerová, 2009 - Mgr, Jaroslav Král, 2010 - Luděk Eliáš, 2011 - Ing Lubomír Pásek, 2012 profesor Jan Hališka, 2013 Věra Haroldová, 2014 - Hana Papežová-Kolářová, 2013 - MUDr. Rajko Doleček, 2016 - Ing. Milan Webwr, 2017 Lenka Kocierzová.

Senior roku 2018 - Česlav Pietoň (80 let): Vyučil se zámečníkem. Studoval Školu uměleckých řemesel v Brně. Píše příspěvky do Slezskoostravských novin. Články o výtvarném umění zveřejňoval v novinách a časopisech, spolupracoval s Československým rozhlasem na pořadech Putování po Hlučínsku a Putování po Osoblažsku a na seriálu o sběratelích.

Další ocenění:

Hana Bílíková (73 let): Celý profesní život věnovala dětem ve školní družině. Po odchodu do důchodu začala navštěvovat osamělé seniory. Díky této činnosti se stala koordinátorkou dobrovolníků organizace Senior servis.

Zdeněk Jakoubek (84 let): Je rodákem z Výškovic. Jako zanícený sportovec organizoval lyžařské zájezdy a turnaje ve stolním tenisu. Ve svých 50 letech propadl tenisu. Pomáhal budovat sokolskou tělocvičnu.

Ludvík Kunc (84 let): Narodil se v Olešné u Rakovníka. Od roku 1961 žije v Ostravě. Svůj život zasvětil ochraně šelem a mimo jiné se zasloužil o návrat rysa ostrovida do volné přírody v místech, kde byl vyhuben. Ve své výtvarné práci zachycoval především šelmy, uspořádal desítky výstav, ilustroval knihy o přírodě. Jeho kresba rysí hlavy byla dlouhá léta logem ZOO Ostrava.

Danuše Náměšná (72 let): Přestože žije a bydlí v Moravské Ostravě, je spjata s Novou Bělou, kde působila jako učitelka a ředitelka mateřské školy. V současné době vede Novobělský český ženský svaz čítající téměř 100 členek. V roce 2008 spoluzakládala a dnes vede pěvecký sbor Novobělské hasičky.

Marie Návratová (80 let): Pracuje od roku 1990 jako vedoucí seniorů při Oblastní radě pracovníků ve školství. Organizuje kulturní akce, vycházky. Připravuje besedy.

Miroslava Paskonková (80 let): Pracuje ve prospěch postižených občanů již 20 let. Je pokladníkem Rosky Ostrava, organizace sdružující osoby z roztroušenou sklerózou. Stále řídí auto.

Reklama

Výběr článků

Načítám