Hlavní obsah

Víte, kde se v Dobříši uchovávaly sudy piva? Do tajů zámecké zahrady zavedou speciální prohlídky

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná
Aktualizováno

Francouzský park u zámku Dobříš navštěvují turisté od dubna do října. Pouze ve vybraných dnech si ale zahradu právem přezdívanou „malé Versailles“ mohou projít také s výkladem průvodce. Jedním z těchto dnů bude i neděle 12. června, kdy se zámek Dobříš zapojí do projektu Víkend otevřených zahrad.

Foto: Archiv zámku Dobříš

V neděli 12. června se zámek Dobříš zapojí do projektu Víkend otevřených zahrad.

Článek

V tento den budeme nabízet komentované prohlídky francouzského parku, během kterých se návštěvníci dozvědí zajímavosti z historie i současnosti zahrady. S průvodcem zavítají také na místa, která běžně neotevíráme,“ říká Tereza Vyhlasová ze zámku Dobříš.

Účastníci komentované prohlídky se tak například vedle výkladu o tom, co ve francouzském parku dělá oranžerie, kdy vznikla a jakou funkci plní, přímo do oranžerie také podívají. Podobně si nejen teoreticky, ale i prakticky osvojí, jak funguje zavlažování fontán v parku – přístupný jim bude tunel s důmyslným napájecím systémem.

Největším lákadlo a „perličku“ na závěr komentované prohlídky představuje návštěva rozlehlého pivovarského sklepení, kde se od osmnáctého století uchovávaly sudy piva vařeného v přilehlém zámeckém pivovaru. Ačkoli dnes již ve sklepích pivo nenajdeme, historický i tajuplný ráz podzemních prostor zůstal zachován. 

Tradice z Velké Británie

Svátek otevírání běžně nepřístupných zahrad veřejnosti (Open Garden & Squares Weekend) vznikl ve Velké Británii a probíhá vždy během druhého červnového víkendu po celé Evropě. Víkend otevřených zahrad klade důraz na posílení významu vegetace ve společnosti.

„Chceme zvýšit informovanost a povědomí lidí o zahradním umění, zahradní architektuře, parcích, zahradách a veřejných prostorech. Prezentovat obor veřejnosti, představit jednotlivé objekty s jejich příběhy a tajemstvím a přinést lidem zážitek z poznání,“ uvádějí pořadatelé ze společnosti Průvodce parkem, o. s.

Začátek prohlídek francouzského parku u zámku Dobříš se 12. června uskuteční v 11, 13 a 15 hodin. Kapacita prohlídek je omezena, vstup si můžete rezervovat na tel. 318 521 240 (Návštěvní centrum zámku Dobříš). Jednotné vstupné na prohlídky je 80 Kč, v případě nepříznivého počasí se konat nebudou.

V tento den můžete navštívit francouzský park i bez průvodce, vstupné: 25 Kč/osoba, 75 Kč rodinné vstupné (2 dospělí + max. 3 děti do 15 let). Podle běžného provozu probíhají i prohlídky zámecké expozice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám