Hlavní obsah

Víte, já jsem výtvarník a současně i takový řemeslník, říká Hana Palečková

• Aktualizováno
Novinky, Robert Rohál

Novou kapitolu ve svém uměleckém snažení otevírá letos výtvarnice Hana Palečková, která se chce konečně věnovat autorské práci. Myslí tím šperky ze skla anebo vitráže ve stylu Tiffany anebo v olovu. V Holešově, kde žije, má i pro veřejnost už rok otevřený Ateliér Výtvarno.

Foto: Robert Rohál

Výtvarnice Hana Palečková s obrazem, k němuž ji inspirovala písnička Na růžích ustláno od Marka Ebena.

Článek

„Vitráže už dělám dlouho a moc mě baví, ale stejně tak mě baví renovace poškozených vitráží, které tu a tam dělám pro kostely a kaple,” říká Hana Palečková, která se za dvacet let výtvarničení orientuje v nejrůznějších výtvarných technikách. „Tak jako tak ale potřebuji ke své tvorbě důvod, motiv, pobídku, proč dělat to či ono," dodává.

Úspěch mají její šperky, které v minulých letech několikrát vystavila v rámci výstav či módních přehlídek. Proto by letos ráda oslovila i galerie a obchůdky, kde by své originální šperky a vitráže mohla prezentovat a prodávat. Jde jí o to najít nové a solidní zákazníky.

„Víte, já jsem výtvarník a současně i takový řemeslník, protože si všechno sama navrhnu i vyrobím. Ale hlavně nabízím to, co není na trhu. Snažím se originalitu,” tvrdí výtvarnice, která také maluje působivé obrázky nejen na šátky. Je autorkou řadu obrázků s nejrůznějšími motivy. K namalování jednoho z nich ji inspirovala i písnička Na růžích ustláno, kterou zpívá Marek Eben.

Hudba jako taková je vůbec často její inspirací. Nejčastěji poslouchá Zuzanu Navarovou, ale také třeba skupinu Čechomor. Nemusí dechovku, ale na plese si na ni ráda s manželem zatančí. Kolikrát ji však dovede inspirovat i film. Roky miluje starý český film Dva na koni, jeden na oslu, ale ráda sledovala i na seriál Strážci duší anebo film Konec starých časů.

Největší inspirací jsou pro ni dost možná také její tři dnes už prakticky dospělé dcery, které vnášejí do její tvorby svěžest a možnost inspirace z pohledu jejich mládí.

Reklama

Výběr článků

Načítám